Csodálatos vörös bársony torta: a tészta selymességéért a tejszín felel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mutatós torta egyszerűen készül, ezért kezdő sütni vágyók is bátran elkészíthetik.
A vörös bársony torta, eredeti nevén red velvet cake klasszikus amerikai desszert, jellegzetes színéről kapta a nevét. Az eredeti receptben író és ecet kerül a tésztába, amitől szaftos és puha lesz, de én ezt a 2 alapanyagot habtejszínre cseréltem, a végeredmény pedig ugyanolyan jó lett.
A tradicionális receptben sajtkrémből készül a töltelék, a legtöbb változatban Philadelphia sajtkrém van kikeverve, én azonban itt is változtattam, mascarponéra cseréltem. A jellegzetes szín eléréséhez ételfesték szükséges, de nem kell megijedni, akár természetes alapanyaggal is színezhetünk, például céklalével. Ha pedig annyira nem tetszik a vörös szín, ki lehet hagyni ezt a lépést, csak akkor már nem lesz 100%-ban vörös bársony a tortánk.
A csodás megjelenésű tortát sokféleképpen díszíthetjük, kívülről körbekenhetjük a fehér krémmel, de tésztamorzsával is megszórhatjuk, találkoztam már vele így is, úgy is. Mivel tényleg nagyon egyszerű az elkészítése, sima hétköznapi meglepetésnek vagy bármilyen jeles alkalomra könnyedén megsüthető a gazdag ízű, selymes torta.
Vörös bársony torta
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 350 gramm liszt
- 1 evőkanál kakaó
- 1 csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 250 gramm cukor
- 80 milliliter habtejszín
- 300 milliliter olaj
- 3 darab tojás
- 2 teáskanál piros ételszínezék
Krém:
- 120 gramm vaj
- 100 gramm porcukor
- 350 gramm krémsajt vagy mascarpone
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat: liszt, kakaó, só, sütőpor, szódabikarbóna, cukor tálba szitáljuk, majd alaposan összekeverjük, ezután a habtejszín, olaj, tojás, piros ételszínezék is a tálba kerül, gépi habverő segítségével egybedolgozzuk az alapanyagokat. A tésztát formába öntjük (forma mérete: 20 cm), majd 180 fokos sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. A kész tortát kihűtjük, a felpúposodott tetejét levágjuk, majd tálba morzsoljuk, a maradék tortalapot kettévágjuk.
A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a krémsajtot vagy a mascarponét, még egyszer dolgozzuk össze az alapanyagokat.
Jöhet az összeállítás! Tálcára helyezzük az egyik tortalapot, alaposan megkenjük krémmel, majd ráhelyezzük a tetejét. A maradék krémmel kívülről vonjuk be a tortát, a tetejére szórjuk rá a morzsát, amit készítettünk. A sütit 5-8 órára helyezzük hűtőbe tálalás előtt.
Fotó: Getty Images