Álomfinom csokis kuglóf minden alkalomra: édes, fényes máz borítja

cskcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csokis kuglóf ünnepi ruhába öltözik. A pazar látvány mellett az íze is fenséges, a különleges zamatról a vörösbor gondoskodik.

A vörösbort nem csak inni jó, főzésnél és sütésnél is érdemes használni. A nedűtől az ételek sokkal különlegesebb zamatot kapnak, hisz az ital fűszerként funkcionál a fogásokban.

A bort főleg húsos ételekbe szokás csempészni, pedig csokis desszertekbe is remekül illik. Ünnepnapokon a csokis tortát vagy a kuglófot vörösborral érdemes feldobni, az íze sokkal különlegesebb lesz a süteménynek. A borból az alkohol sütés közben elpárolog, csak a zamat marad, ezért gyerekek is nyugodtan kaphatnak a finomságból.

Vörösboros-csokis kuglóf

cskct

Hozzávalók 4 személyre

Kuglóf:

  • vaj a forma kikenéséhez
  • kevés liszt a forma szórásához
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 darab tojás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 3 teáskanál kakaó (cukrozatlan)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1.5 dl vörösbor

Tetejére:

  • 100 g csoki
  • kakaó a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt 160 fokosra melegítsük elő.

A formát (22 cm átmérőjű) kenjük ki vajjal, és szórjunk bele kevés lisztet.

A puha vajat a cukorral keverjük habosra, majd a tojást egyesével adjuk hozzá.

A csokit reszeljük le.

 A lisztet, sütőport, kakaót, fahéjat és a reszelt csokit forgassuk egybe.

A lisztes keveréket a vörösborral együtt apránként keverjük a vajkrémhez.

A masszát adagoljuk a formába, majd az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt, tűpróbáig süssük.

A kész kuglófot tegyük sütőrácsra, és várjuk meg, amíg kihűl.

A tetejére:

A csokit daraboljuk fel, vízgőz felett olvasszuk fel, majd csorgassuk a kuglófra. Ha szeretnénk, csokiganache-t is készíthetünk rá.

A csokimáz tetejére szórjunk kakaót.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük