
Isteni lencsés-édesburgonyás egytál: 20 percen belül tálalhatod is

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert

Ráérős reggeli tojással és zöldségekkel: a sütőben érnek össze az ízek

Erdélyi padlizsánkrém jó fokhagymásan: a legjobb mártogatós

Isteni citromos piskóta tejszínes krémmel: szép magas a tészta

Mennyei, tejfölös frankfurti leves: mutatjuk, mi hogy szeretjük
A vörös lencse lehet főszereplő és kiegészítő is: itt éppen egy szaftos, sűrű közeget képez a krumpli köré.
A vörös lencse nemcsak főételnek, főzeléknek szuper, de abban az esetben is hasznos alapanyag, ha sűrű, de tápláló szaftot, szószt szeretnél képezni valamilyen középpontba állított zöldség köré. Az összes többi hüvelyessel ellentétben még beáztatni sem kell, egy igazi, azonnal felhasználható szuper alapanyag.
Most az itthon is egyre népszerűbb és egyre könnyebben elérhető édesburgonya mellé került. A krumplihoz és a sütőtökhoz is nagyon hasonló alap, önmagában, nevéhez hűen nagyon édes, ezért mindig kell valami, ami ezt ellensúlyozza. A paradicsom, a hagyma, a sok fűszer és a lencse is ezt a célt szolgálja ebben az ételben.
Vörös lencsés édesburgonya

Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagyobb darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek vaj
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 200 gramm passzírozott paradicsom
- 1 kilogramm édesburgonya
- 100 gramm vörös lencse
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra, a vajon fonnyasszuk meg, adjuk hozzá a szintén felaprított fokhagymát, a fűszereket, és keverjük bele a paradicsomot.
Adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott édesburgonyát is, öntsük fel annyi lével, hogy éppen ellepje, majd keverjük bele a lencsét. Sózzuk, majd alacsony lángon főzzük, körülbelül 20 perc alatt minden puhára fő. Időnként keverjük meg, és ha kell, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Fotók: Ács Bori