![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Citromos vöröslencse-krémleves curryvel: tápláló ebédként is megállja a helyét
![vöröslencseleves2](https://kep.index.hu/1/0/3683/36837/368372/36837285_2813307_2f5eb58cbd83a9fb58a3dc060b1389c1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vöröslencse hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megfő, 20 perc alatt elkészül a laktató leves.
Ha szereted a vöröslencsét, mindenképpen készítsd el az alábbi receptet, ez a fűszeres, currys leves valódi ízbomba, arról nem is beszélve, hogy az egészséges hüvelyesnek köszönhetően tápláló is.
A vöröslencse mellé répa kerül, amelynek az édességét római köménnyel, curryvel és cayenne-borssal kell ellensúlyozni. A végeredmény nagyon fűszeres és picit csípős lesz, ha enyhébb ízvilágúra szeretnéd készíteni, csak fél teáskanállal használj a fűszerekből, a cayenne-t pedig akár el is hagyhatod. A kurkuma sem kötelező eleme a levesnek, viszont sokkal szebb színe lesz tőle.
A citromlevet nyugodtan adagold ízlésed szerint, 3 evőkanálnyi biztosan kell majd bele, de lehet savanykásabb is. A levest teljesen le is pürésítheted, ahogy én is tettem, de darabosabbra is hagyhatod.
Citromos vöröslencse-krémleves
![vöröslencseleves](https://kep.index.hu/1/0/3683/36837/368372/36837295_3be8a09826f93c946782d4dec4dbcf35_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab répa
- 5 gerezd fokhagyma
- 1.5 liter alaplé
- 300 gramm vöröslencse
- 1 csapott teáskanál római kömény
- 1 csapott teáskanál curry fűszerkeverék
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 3 evőkanál citromlé
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A répákat pucoljuk meg, vágjuk őket karikákra. A vöröslencsét öblítsük át hideg vízzel, szűrjük le.
Melegítsünk olajat egy lábasban, dobjuk rá a hagymát és a répát, majd 5 percig dinszteljük, míg a hagyma puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát is, majd 1 perc után öntsük fel az alaplével. Szórjuk bele a lencsét, a római köményt, a curryt és a cayenne-borsot. Ha forr a leves, vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt nagyjából 10-15 percig főzzük, míg a lencse és a répa puha nem lesz. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Botmixerrel pürésítsük a levest. (Lehet teljesen sima, de darabosabbra is hagyható.) Ekkor adjuk hozzá a citromlevet, ha szükséges, még sózzuk. Rögtön kínálhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!