
Hideg, krémes white russian: kávé és koktél egyszerre
A white russian az egyik legfinomabb jeges koktél, mégis talán az egyik legegyszerűbb. Vodka, kávélikőr és tejszín - ennyi kell csak hozzá.
Ebből a három hozzávalóból is látványos, akár réteges italt készíthetünk, gyönyörűen néz ki a fekete alkoholos és a fehér tejszínes réteg közötti határvonal, fogyasztásnál azonban mindenképp keverjük őket össze, hogy selymes és krémes legyen a végeredmény.
Orosz ital?
A white russian receptje nem az oroszoktól származik, nevét - fehér orosz - vodkatartalma és színe miatt kapta. A koktél A nagy Lebowski című filmnek köszönheti sikerét, amelyben a főszereplő kedvenc itala, aki a film alatt kilencsszer fogyaszt white russiant és végig gondoskodik arról, hogy meglegyenek hozzá otthon az alapanyagok.
Arányok
A lényege, hogy 2 rész vodkához 1 rész kávélikőr kerül, amit tejszínnel lágyítanak. A 2:1:1 arány a leggyakoribb, de vannak, akik éppen csak egy löttyintésnyi tejszínt adnak hozzá, illetve olyanok is, akik akár 2:1:2 arányban készítik, hogy egészen olyan legyen, mint egy alkoholos tejes kávé.
Változatok
Bár az úgy már nem az eredeti, a tejszínt tejjel lehet helyettesíteni, ha kicsit könnyedebb, kevésbé tömény végeredményre vágyunk. A vegánoknak sem kell lemondaiuk róla, nyugodtan használhatnak növényi tejet hozzá. Sőt, ki is maradhat belőle a tejszín, de azt már black russiannak nevezik.
White russian

Hozzávalók 1 adaghoz
- 60 milliliter vodka
- 30 milliliter kávélikőr (Kahlua)
- 30 milliliter tejszín
- ízlés szerint jég
Elkészítés:
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!