Hideg, krémes white russian: kávé és koktél egyszerre

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A white russian az egyik legfinomabb jeges koktél, mégis talán az egyik legegyszerűbb. Vodka, kávélikőr és tejszín - ennyi kell csak hozzá. 

Ebből a három hozzávalóból is látványos, akár réteges italt készíthetünk, gyönyörűen néz ki a fekete alkoholos és a fehér tejszínes réteg közötti határvonal, fogyasztásnál azonban mindenképp keverjük őket össze, hogy selymes és krémes legyen a végeredmény.

Orosz ital?

A white russian receptje nem az oroszoktól származik, nevét - fehér orosz - vodkatartalma és színe miatt kapta. A koktél A nagy Lebowski című filmnek köszönheti sikerét, amelyben a főszereplő kedvenc itala, aki a film alatt kilencsszer fogyaszt white russiant és végig gondoskodik arról, hogy meglegyenek hozzá otthon az alapanyagok. 

Arányok

A lényege, hogy 2 rész vodkához 1 rész kávélikőr kerül, amit tejszínnel lágyítanak. A 2:1:1 arány a leggyakoribb, de vannak, akik éppen csak egy löttyintésnyi tejszínt adnak hozzá, illetve olyanok is, akik akár 2:1:2 arányban készítik, hogy egészen olyan legyen, mint egy alkoholos tejes kávé.

Változatok

Bár az úgy már nem az eredeti, a tejszínt tejjel lehet helyettesíteni, ha kicsit könnyedebb, kevésbé tömény végeredményre vágyunk. A vegánoknak sem kell lemondaiuk róla, nyugodtan használhatnak növényi tejet hozzá. Sőt, ki is maradhat belőle a tejszín, de azt már black russiannak nevezik.

White russian

whiterussianrecept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 60 milliliter vodka
  • 30 milliliter kávélikőr (Kahlua)
  • 30 milliliter tejszín
  • ízlés szerint jég
Recept idők

Elkészítés:

Töltsünk meg egy kisebb poharat jéggel. Adjuk hozzá a vodkát és a kávélikőrt, keverjük őket össze. Öntsük rá a tejszínt. Ahhoz, hogy réteges legyen, ne keveredjen annyira össze a fehér és a fekete szín, óvatosan, egy kanál hátulján csorgassuk a tejszínt az ital tetejére. Fogyasztáskor azonban mindenképpen keverjük össze vele.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük