Ötperces olasz desszert, amelynek nem lehet ellenállni – Így készül a zabaione krém
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Sokszor egy desszert nem attól lesz finom, hogy órákon át készül, hanem attól, hogy néhány alapanyag kellemes összhangba kerül egymással.
Vannak olyan napok, amikor annyira, de annyira ennénk valami finomat - a finom ebben az esetben édeset jelent - de se türelmünk, se időnk nincs egy hosszadalmasabb recepthez. Ilyenkor érdemes valamilyen pohárkrémet készíteni, ami gyorsan kész van és az édesség iránti vágyunkat is kielégíti.
Ez a krém is ilyen, azzal a különbséggel, hogy ezt kizárólag felnőttek fogyaszthatják, mert alkoholt tartalmaz. Egy romantikus vacsora utolsó fogásaként is el tudom képzelni, akár úgy, hogy a pár férfitagja készíti el. Mindössze három összetevőből áll, így tényleg nem nagy ördöngösség.
Olasz finomság
Ezt az Olaszországból származó desszertet zabaione-nak vagy zabaglione-nek hívják, nagyon nagy kedvenc, nincs ünnep nélküle. Itthon kevesebben ismerik, pedig tényleg isteni, és ami még fontosabb, nagyon könnyen elkészíthető. Az eredeti zabaione nyers tojássárgájával és Marsala szicíliai borral készül.
Az elkészítésénél csak arra kell figyelni, hogy a tojást ne nyílt láng felett melegítsük, hanem vízgőz felett dolgozzunk, ellenkező esetben rántottát kapunk.
Zabaione
Hozzávalók 2 adaghoz
- 4 darab tojássárgája
- 6 dekagramm cukor
- 1.2 deciliter Marsala bor (esetleg aszú)
- díszítéshez csokichips
Elkészítés:
Tegyük a cukrot egy lábasba, keverjük hozzá a tojássárgáját, és elektromos habverővel keverjük fehéredésig. Tegyünk a tűzhelyre egy másik edényt, öntsünk bele vizet, forraljuk fel, hagyjuk kis lángon, és erre tegyük a tojásos lábast. A tojásos edény alja ne érjen bele a vízbe, különben rántotta lesz. Folyamatosan kevergetve, lassan öntsük hozzá a bort, majd krémességig keverjük.
Ízlés szerint csokidarabkákkal vagy babapiskótával tálaljuk, frissen fogyasszuk.
Fotó: Getty Images