
Isteni, joghurtos zabpalacsinta: rostdús reggeli kevés munkával

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
Ha imádod a palacsintát, készítsd el egészségesebb változatban is, liszt helyett zabpelyhet használj.
Nem véletlen a zabpehely népszerűsége, táplál, rostgazdag, ráadásul mivel lassú felszívódású szénhidrát, sokáig jóllakat. Reggelire különösen jó választás, egész napra ellát energiával és biztosan nem leszel éhes az ebédig.
Palacsintát is készíthetsz zabpehelyből, liszt helyett használhatod, csak turmixold össze tejjel és tojással. Azonban nem csak a zabpehely miatt tér el az alábbi változat a klasszikus recepttől, joghurt, méz és sütőpor is kerül a tésztájába.
A méz miatt könnyebben ragad a tészta, úgyhogy mindenképp kend ki a serpenyőt olajjal, de csak enyhén, akár egy papírtörlő segítségével: minden egyes palacsinta sütése előtt olajozd át, ha szükséges. A zabpalacsinta másképpen viselkedik, mint a klasszikus, hogy könnyebb legyen megfordítani és ne szakadjon, készíts inkább picit vastagabbakat és kisebbeket, ne terítsd szét teljesen a tésztát a serpenyőben.
Zabpalacsinta

Hozzávalók 10 darabhoz
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál joghurt
- 300 milliliter tej
- 1 teáskanál sütőpor
- 120 gramm zabpehely
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze: a zabpehely egészen apró darabokra megy majd szét, de viszonylag folyékony lesz a tészta.
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, enyhén kenjük ki olajjal.
Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd mozgassuk körkörösen a serpenyőt, hogy eloszlassuk a tésztát. Nem szükséges a serpenyő méretéhez igazítani a palacsintát, lehet picit kisebb az átmérője, könnyebb megfordítani, ha egy icipicit vastagabb és kisebb a mérete.
Ha a tészta megszilárdult, a szélén látszani fog, mikor jó, nyúljunk alá egy spatulával, majd óvatosan fordítsuk meg, a másik felét is süssük meg.
A maradék tésztát is süssük meg - érdemes picit felkeverni a masszát, mert a sűrű, zabpelyhes rész leülhet az aljára.
Simán porcukorral vagy lekvárral, kakaóval betöltve kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors