Rostdús keksz zabpehellyel és aszalt gyümölcsökkel - Reggelire tökéletes választás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha eddig dilemmáztál, mit egyél a reggeli kávé mellé, ne is keress tovább: ez a keksz a tökéletes választás.
Azt talán mindenki tudja, hogy a kávé nem egészséges éhgyomorra, mégis a legtöbben így indítják a napot. Kora reggel legtöbbször nem is éhes az ember, csak arra vágyik, hogy ki tudjon kelni az ágyból és megigya a feketét.
Szerencsére azért léteznek különféle alternatívák, például a kekszek, amelyek szinte etetik magukat a reggeli fekete mellé. Érdemes olyanokat választani, amelyek teljes kiőrlésű lisztet vagy zabpelyhet tartalmaznak, mert lassabb felszívódású a bennük található szénhidrát és nem dobják meg a vércukorszintedet. Azért néha lehet bűnözni, például sportolás előtt nyugodtan egyél ebből a mogyoróvajas kekszből.
Az aszalt gyümölcsök is jól állnak ezeknek a sütiknek, és bár kaphatók előrecsomagolva is, mivel könnyű az elkészítése és sok lesz belőle, nyugodtan állj neki és süsd meg otthon. Ha picit édesebbre szeretnéd, tegyél bele csokidarabkákat is.
Zabpelyhes-aszalt gyümölcsös keksz
Hozzávalók 10 adaghoz
- 300 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál zabpehely
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál tejszín
- 150 gramm vaj (puha)
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 darab tojás
- 70 gramm barna cukor
- 50 gramm vörösáfonya (aszalt)
- 1 marék csokichips vagy csokidarabok
Elkészítés:
A csokichips és az áfonya kivételével az összes hozzávalót gyúrjuk alaposan egybe, majd a végén adjuk hozzá az aszalványt és a csokit is. Formázzuk téglatessté a masszát, majd tegyük folpackra és tekerjük bele. Rakjuk a fagyasztóba körülbelül fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy éles késsel vágjuk viszonylag vékony szeletekre a tésztát. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd süssük 10-12 percig a kekszeket.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors