Isteni sós keksz zabpehellyel a tésztájában: magvak és sajt is gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nassolnál, ne mindig az édességek után nyúlj, készíts ropogós, szuperfinom sós kekszet.
Nagyon egyszerű és szuperegészséges ez a sós ropogtatnivaló, az alapját rostban gazdag zabpehely és teljes kiőrlésű liszt képezi. Magvak közül napraforgómag és szezámmag gazdagítja, az ízekről pedig egy nagy adag vaj és parmezán gondoskodik.
Bár a zabpelyhet inkább édességekben használják, például ennek a diós keksznek is az az alapja, sós nassolnivalókban is szuper helye van. Az alábbi keksz készülhet sima lisztből is, de ha igazán rostdús ropogtatnivalót szeretnél, teljes kiőrlésűvel készítsd el. Napraforgómag helyett mehet bele akár apróra vágott dió, mandula is.
Zabpelyhes sós keksz
Hozzávalók 25 darabhoz
- 100 gramm vaj
- 1 nagyobb darab tojás
- 90 gramm zabpehely (apró szemű)
- 40 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 0.5 teáskanál só
- 50 gramm napraforgómag
- 50 gramm parmezán
- 70 gramm szezámmag
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral.
A vajat a tojással keverjük habosra. Keverjünk bele minden hozzávalót - a szezámmagot kivéve -, majd gyúrjuk össze a tésztát, picit ragacsos lesz.
Formázzunk diónagyságú golyókat, majd hempergessük meg őket a szezámmagban úgy, hogy mindenhol befedje a külsejüket.
Tegyük a golyókat az előkészített tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet. Tegyünk a tetejükre sütőpapírt - hogy ne ragadjon rá a tészta a pohárra -, majd egy pohár aljával lapítsuk ki őket.
Tegyük őket a sütőbe 15 percre, vagy amíg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Hagyjuk a tepsiben hűlni őket 4-5 percig, majd tegyük át egy rácsra, míg teljesen kihűlnek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors