Rostban gazdag csokichipses keksz – A teljes kiőrlésű liszt jót tesz az emésztésnek
A megszokott cukros kekszek és egyéb ropogtatnivalók mellé érdemes kicsit rostdúsabb, egészségesebb változatot is készíteni.
Amikor a hagyományos lisztet teljes kiőrlésűvel kezdtem el helyettesíteni, el kellett telnie egy kis időnek, míg a gyerekek megszokták, hogy a sütményeknek más színük és kicsit más állaguk lesz, mint a hagyományos lisztből készülteknek. Az első próbálkozásom amerikai palacsinta volt, amelyet először gyanakodva fogadtak, de aztán megkóstolták és ízlett nekik.
Ezen felbuzdulva egyre többet sütöttem és sütök teljes kiőrlésű lisztből, és azóta teljesen beépült a család étkezésébe. A nagy kedvencünket, a csokichipses kekszet is elkészítettem már így, ugyanolyan sikerrel.
Teljes kiőrlésű csokichipses keksz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 350 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 200 gramm vaj
- 100 gramm nádcukor
- 100 gramm édesítő (eritrit)
- 100 milliliter tej
- 1 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 0.5 kávéskanál vaníliakivonat
- 200 gramm csokichips (étcsokis)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik tálban vegyítsük össze a tojást, a sárgáját, a tejet és a vaníliát. A vajat olvasszuk fel egy tálban, majd keverjük habosra a nádcukorral és az édesítővel. Folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tojásos keveréket, addig, amíg egynemű lesz a tészta. Utána forgassuk bele a lisztes keveréket, majd a legvégén a csokichipset. Pihentessük a tésztát egy órát a hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Formázzunk kis golyókat a tésztából, tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, hogy miközben sülnek, ne ragadjanak össze. Kicsit tovább kell őket sütni, mint a hagyományos lisztből készült változatot, kb. 15 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!