Zamatos sült barack: édes desszert, de köret is lehet
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A nyár a csodálatos, zamatos, lédús gyümölcsökről szól, amelyeket nem csak frissen érdemes fogyasztani, sütve és főzve is isteni finomak.
A nyár kedvencéről, a barackról, nem is gondolná az ember, mennyi izgalmat rejt magában. Az illatos őszibarackból isteni, mézédes pitét süthetsz, hideg nyári levest is alkothatsz belőle, sőt, még grillre dobva is kipróbálhatod. Sütésre, főzésre a nektarin, a sárga- és az őszibarack is alkalmas, akár még vegyesen is használhatod őket.
A gyümölcs-hús párosítás nem új keletű dolog, már a középkorban is alkalmazták. A leggyakrabban alma, körte, narancs és szilva sül a húsokkal együtt - akár őszibarack is kerülhet a hús mellé, ropogósra sült kacsával mindenképp próbáld ki, illetve kerülhet valamilyen fűszer is a gyümölcsre, rozmaringgal, de szójaszósszal is mennyei.
Érdemes kísérletezni, desszertborral és mézzel is megsütheted a lédús gyümölcsöt. A sütésnél csak arra kell ügyelni, ne készítsd túl puhára a barackot, 30 perc bőven elég neki. Az így készült gyümölcs desszertként kínálva is mennyei, de ha kevés rozmaringgal fűszerezed, sült hús mellé is kipróbálhatod.
Zamatos sült barack
Hozzávalók 4 személyre
- 8 darab őszibarack vagy nektarin
- 400 milliliter desszertbor
- 2 evőkanál méz
- 4 evőkanál vaj
Elkészítés:
A gyümölcsöt mossuk meg, a magját távolítsuk el, majd vágjuk félbe vagy negyedekbe, helyezzük hőálló edénybe.
Öntsük a bort a gyümölcsre, csorgassuk rá a mézet, a vajat pedig darabokra vágva tegyük a barackra.
A barackot süssük 180 fokos sütőben 30 percig, a levével együtt, fagyival kínálva a legfinomabb.
Fotó: Getty Images