Zamatos sült barack: édes desszert, de köret is lehet

sbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyár a csodálatos, zamatos, lédús gyümölcsökről szól, amelyeket nem csak frissen érdemes fogyasztani, sütve és főzve is isteni finomak.

A nyár kedvencéről, a barackról, nem is gondolná az ember, mennyi izgalmat rejt magában. Az illatos őszibarackból isteni, mézédes pitét süthetszhideg nyári levest is alkothatsz belőle, sőt, még grillre dobva is kipróbálhatod. Sütésre, főzésre a nektarin, a sárga- és az őszibarack is alkalmas, akár még vegyesen is használhatod őket.

A gyümölcs-hús párosítás nem új keletű dolog, már a középkorban is alkalmazták. A leggyakrabban alma, körte, narancs és szilva sül a húsokkal együtt - akár őszibarack is kerülhet a hús mellé, ropogósra sült kacsával mindenképp próbáld ki, illetve kerülhet valamilyen fűszer is a gyümölcsre, rozmaringgal, de szójaszósszal is mennyei.

Érdemes kísérletezni, desszertborral és mézzel is megsütheted a lédús gyümölcsöt. A sütésnél csak arra kell ügyelni, ne készítsd túl puhára a barackot, 30 perc bőven elég neki. Az így készült gyümölcs desszertként kínálva is mennyei, de ha kevés rozmaringgal fűszerezed, sült hús mellé is kipróbálhatod.

Zamatos sült barack

sbct

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 darab őszibarack vagy nektarin
  • 400 milliliter desszertbor
  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöt mossuk meg, a magját távolítsuk el, majd vágjuk félbe vagy negyedekbe, helyezzük hőálló edénybe.

Öntsük a bort a gyümölcsre, csorgassuk rá a mézet, a vajat pedig darabokra vágva tegyük a barackra.

A barackot süssük 180 fokos sütőben 30 percig, a levével együtt, fagyival kínálva a legfinomabb.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük