Márványos kakaós-vaníliás piskóta – Látványos, puha, finom sütemény
Gyerekkoromban mindig csodáltam a többszínű piskótából készült süteményeket. Nem tudtam elképzelni, hogy lehet ilyen ügyesen összekeverni a tésztát.
A sütés nélküli desszerteket azért szeretjük, mert gyorsan elkészíthetők, és rendkívül változatosak. Legyen az egy egyszerű gyümölcsös torta, tejszínes vagy csokoládés finomság, képtelenség neki ellenállni.
A zebratorta alapja édes darált keksz, ami lehet kakaós, csokis, sőt gluténmentes is. Erre felváltva kerül a vaníliás és a csokis krém, ez adja a csábító csíkos mintát. A tejszínes, joghurtos krémnek köszönhetően szinte az egész torta lágy, selymes. Könnyen variálhatsz rajta, az egyik rétegbe akár kókuszt is keverhetsz.
Bár nincs vele sok munka, érdemes egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy jól megdermedjen.
A darált kekszet és az olvasztott vajat keverjük össze egy tálban. Béleljünk ki egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral vagy folpackkal, és nyomkodjuk bele a kekszes keveréket. Ez lesz a torta alja.
Áztassuk a zselatinlapokat hideg vízbe a csomagoláson található utasításokat figyelembe véve.
A joghurtot, a porcukrot és a vaníliás cukrot dolgozzuk jól össze, és adjuk hozzá a zselatint. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt kemény habbá, majd forgassuk hozzá a joghurtos keveréket.
Osszuk a krémet két egyenlő részre, és a feléhez adjunk kakaóport.
A tortaforma közepébe kanalazzunk két evőkanál fehér krémet, majd arra a kakaós keveréket. Ismételjük addig a rétegezést, amíg elfogy a krém.
A tortát tegyük a hűtőbe legalább négy órára, vagy akár egy egész éjszakára, hogy jól megdermedjen és összeérjenek az ízek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu