Régimódi zöldbabfőzelék újkrumplival – Krémes és nagyon ízes lesz

zöldbabcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Zsenge vajbabból készül a nyár legfinomabb főzeléke, amit zöldbabból is bátran el lehet készíteni. A bab mellé érdemes a fazékba pár szem krumplit is tenni, sokkal gazdagabb, finomabb lesz tőle.

Veszélyes téma a gasztronómia, főleg, ha hagyományos receptekről van szó, a vita kialakulásához elég egy vakmerő, lelkes hobbiszakács, aki fogja a jól megszokott receptet, majd ízlésének megfelelően más irányba viszi a kedvelt ételt. Tőlem sem áll távol az újítás, én még a sajtos pogácsában is bevállalom a cayenne-t, amit biztos, hogy sokan kihagynának, pedig érdemes kipróbálni új dolgokat, esélyt adni azoknak az ízeknek, amelyek nem annyira megszokottak.

Nyugalom, a zöldbabfőzelék esetében nem fogok semmilyen különleges fűszert, mondjuk kurkumát ragadni, maradunk a régi módszernél, de mégis más lesz. A babfőzeléknél először mindig vízben főzöm puhára a zöldséget, majd tejfölös habarást vagy fokhagymás rántást kap - én a rántás híve vagyok -, de előtte kevés tejet öntök a főzelékhez, azzal főzöm, sokkal selymesebb lesz így.

A zöldbabfőzeléknél én a fokhagymás vonalat részesítem előnyben, de kevés ecet is kerül az ételbe, illetve aki szeretné, bármilyen furán is hangzik, cukorral is édesítheti a főzeléket, ha pedig nyitott az újdonságokra, habarással, kaporral vagy tárkonnyal felturbózva is az asztalra teheti. Én maradok a fokhagymás rántásnál, mellé pedig fasírtot kínálok.

Zöldbabfőzelék újkrumplival

zöldbabct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kilogramm vajbab vagy zöldbab
  • 4 darab újburgonya
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • kevés olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 deciliter tej
  • 160 gramm tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A zöld- vagy vajbab végeit levágjuk, majd daraboljuk és megmossuk. Fazékba helyezzük a megtisztított és kockára vágott burgonyával együtt, annyi vizet öntünk a zöldségekre, amennyi ellepi, majd sóval ízesítve feltesszük főni. Miután a krumpli és a bab megpuhult, felöntjük tejjel, alaposan elkeverjük és körülbelül 8-10 percig főzzük.

Közben a serpenyőben fokhagymás rántást készítünk, a darabolt vagy zúzott fokhagymát olajon futtatjuk, amikor érezzük az illatát, a liszt is a serpenyőbe kerül. Ha zsemleszínű lesz, a pirospaprikát és a tejfölt is hozzákeverjük, majd a főzelékhez öntjük, csomómentesre keverjük. Ekkor az ecetet is az ételhez adjuk, pár percig még főzzük, után már tálalhatunk is.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük