Búzaliszt helyett: 10 gluténmentes változat, amivel sütni és főzni is lehet
Ha gluténérzékeny van a családban, ismerni kell a lehetőségeket.
A zöldbanán (plantain) az egyik kuriózum a szupermarketek zöldség- és gyümölcsrészlegén, de felhasználását mindmáig homály fedi. Főzőbanánnak is nevezik, hiszen a klasszikus banánnal ellentétben nyersen nem fogyasztható, ugyanis nagyon kemény. Hőkezelés során azonban megpuhul, az íze is sokkal finomabb lesz, és egészséges szénhidrátforrásként használható.
A zöldes árnyalatú gyümölcs kevés cukrot tartalmaz, így számos ételben kiváló helyettesítője lehet a krumplinak. Zölden főként főzni érdemes, hiszen ilyenkor a legmagasabb a keményítő- és legalacsonyabb a cukortartalma. Érettebb formájában – amikor már barnás árnyalatú a héja – desszertekhez a legjobb, vagy éppen pürék készítéséhez. Porrá őrölve kiváló helyettesítője a búzalisztnek.
Éretlenebb állapotában nehézséget okozhat a pucolása, mivel a héja nagyon nehezen válik el a gyümölcstől. Ebben az esetben érdemes a zöldbanánt félbevágni, a szárát és a csúcsát levágni, majd a héjakon hosszanti bemetszést ejteni. Így kézzel viszonylag könnyű lefejteni a gyümölcsről.
Pucoljuk meg a zöldbanánt a fent leírtak szerint, majd apró lyukú reszelőn reszeljük le. Adjuk hozzá az összes többi alapanyagot, és alaposan keverjük össze.
Kézzel formázzunk szabályos korongokat: mérettől függően 10-12 darab jön ki a megadott mennyiségből.
Az olajjal hevítsünk elő egy nagyobb tapadásmentes serpenyőt, majd óvatosan helyezzük bele a tócsnikat. Közepes hőfokon süssük őket mindkét oldalukon 3-4 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
Szedjük ki őket egy papírtörlőre, és salátával, tetszés szerinti mártogatóssal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu