20 perces, könnyed zöldborsófasírt – Zsenge zöldségből a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Alig vártam a nyarat és vele együtt az egyik kedvenc zöldségem, a zöldborsó szezonját.
Ahogy véget ér a tavasz és kezdődik a nyár, újabb és újabb csodás zöldségek jelennek meg a piacon. Az egyik kedvencem a zöldborsó, amit már pucolni is nagyon szeretek, bár olyankor a fele a gyomromban és nem a tálban végzi. Egyébként tudom, mi a jó, hiszen a nyers zöldborsó bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Az emésztést is serkenti, sőt, a fogyókúrába is beilleszthető.
Főzeléknek elkészítve a kedvencem, de vegetáriánus főételként kis pogácsákat is gyárthatunk belőle, amelyeket aztán magában vagy salátával kínálhatunk.
Zöldborsófasírt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
- 2 darab krumpli
- 2 evőkanál parmezán (reszelt)
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 0.5 fej hagyma
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál curry
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
- ízlés szerint petrezselyem
- opcionális chilipor
- 120 milliliter víz
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra. A krumplikat alaposan tisztítsuk meg, majd héjastul, enyhén sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, hámozzuk meg, majd krumplinyomóval törjük össze.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsünk rá egy fél pohár vizet, főzzük 10 percig. Pár perccel azelőtt, hogy levennénk a tűzről, sózzuk meg.
Tegyük át a zöldborsót egy nagy lábasba, a felesleges vizet öntsük le róla, és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá az összetört krumplit, a tojást, a curryt, a parmezánt, a petrezselymet, és ha szeretnénk, a chiliport, sózzuk, majd az egészet jó alaposan keverjük össze. Ha túl lágynak érezzük a tésztát, tegyünk hozzá zsemlemorzsát.
A kezünkkel készítsünk pogácsákat. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, süssük mindkét oldalukon pár percig őket.
Fotó: Getty Images