![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csipetkés zöldborsóleves nyáriasan – Csak friss hozzávalóból készül
![borsóleves cover](https://kep.index.hu/1/0/3340/33406/334065/33406506_2559398_74ecf4757fa32b89132c2148736d2d0a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nyáron a zöldségek közül talán a friss, zamatos zöldborsót várom a legjobban, főleg azért, hogy levest készítsek belőle.
A friss zöldborsóval az a baj, hogy miközben pucolom, sokkal több kerül belőle a számba, mint a tálba. Azért mindig megpróbálkozom vele, de nem túl nagy sikerrel. Amikor biztosra akarok menni, előre pucolt zöldséget veszek, mert a kedvencemet, a nyári zöldborsólevest sokszor el kell készítenem a szezonban.
Nemcsak a zöldborsó édes és finom ilyenkor, hanem a sárgarépa is, együtt csodás ízt adnak a levesnek. Ebből a levesből nem hiányozhat a csipetke, ami abban különbözik a galuskától, hogy keményebb tésztájú, illetve kell hozzá türelem, mire belecsipkedjük a levesbe. Ha valaki egészségesebb változatban szeretné, a csipetkét zablisztből is elkészítheti.
Zöldborsóleves csipetkével
![borsóleves recept](https://kep.index.hu/1/0/3340/33406/334065/33406518_f086030d9de69b2732fe79b3098675d7_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
Zöldborsóleves
- 500 gramm zöldborsó
- 2 szál fehérrépa
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék petrezselyem
- 1 teáskanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál vaj
Csipetke
- 1 darab tojás
- 90 gramm liszt
- 0.5 kávéskanál só
Elkészítés:
A sárgarépát és a fehérrépát tisztítsuk és pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A fokhagymát vágjuk apróra. Egy vöröshagymát pucoljunk meg és vagdossuk be.
Egy lábasban melegítsünk vajat, és egy kevés ideig pároljuk rajta a répákat. Ezután tegyük rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a zöldborsót. Szórjunk rá lisztet és pirospaprikát. Pár perc pirítás után öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje, majd tegyünk bele egy vöröshagymát. A vöröshagymát érdemes egy fűszerlabdába tenni, hogy miután belefőtt az íze, ki tudjuk venni egészben. Sózzuk, borsozzuk a levest, és alacsony lángon főzzük úgy, hogy közben bugyogjon.
Készítsük el a csipetkét. A tojást üssük egy tálba, a lisztet folyamatosan keverjük hozzá. Az a lényeg, hogy kicsit keményebb legyen a tészta, mintha galuskát készítenénk. Sózzuk meg ízlés szerint. Nyújtsuk ki, csipkedve tegyük a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.
Ha kész, vegyük ki a levesből a vöröshagymát. A levesbe ízlés szerint szórjunk összevágott petrezselymet.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
Olvasd el ezt is!