Villámgyors, zöldfűszeres tonhalfasírt: könnyű saláta mellé tökéletes választás

tonhalfasírt2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha van otthon tonhalkonzerved, dobd össze ezt az egyszerű fasírtot, nem kell hozzá sok minden, de isteni lesz.

Ha nyáron könnyedebb ízekre vágysz, darált hús helyett halból készíts fasírtot: ha petrezselyemmel és citrommal ízesíted, nagyon friss lesz az összhatás. A tonhal tökéletes alap, könnyen beszerezhető és rengetegféleképpen ízesíthető.

Hogy ne essen szét, tojással és zsemlemorzsával kell összegyúrni, de ízesítésképp mehet bele majonéz is. Az alapot bátran gazdagíthatod: tehetsz bele zöld-, lila- vagy fokhagymát, petrezselymet vagy koriandert, citrom- vagy limelevet, de akár chiliszósszal is ízesítheted.

A tonhalfasírtot nem bő olajban kell sütni, éppen csak annyit önts a serpenyőbe, amennyi ellepi az alját: 3-4 perc után forgasd át a lepényeket, hogy a másik felük is szép aranybarna legyen. 

Tonhalfasírt

tonhalfasírt

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 340 gramm tonhal
  • 2 szál zöldhagyma
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 darab citrom
  • ízlés szerint
  • 60 gramm zsemlemorzsa
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A tonhalról öntsük le az olajat/vizet, csöpögtessük le. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra, a petrezselymet aprítsuk össze. Keverjük őket össze a hallal.

Keverjük össze a tojást, a majonézt, illetve fél citrom levét és héját egy tálban. Öntsük a masszát a tonhalra, alaposan keverjük vele össze.

Adjuk hozzá a zsemlemorzsát is, gyúrjuk össze a masszát. Ha szükséges, adjunk még hozzá morzsát. 

Készítsünk a masszából nagyjából 1 centi vastag, 6-7 cm átmérőjű pogácsákat, körülbelül 12 darab lesz belőle.

Forrósítsunk egy serpenyőben annyi olajat, amennyi éppen ellepi az alját. Tegyük a serpenyőbe a halfasírtokat, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér. Oldalanként 3-4 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük