Tartalmas olasz zöldségleves: a minestrone sűrű és nagyon finom
Az olasz zöldségleves egy igazi tartalmas egytálétel: a sok zöldség mellett tészta is helyet kap benne, pirítóssal fogyasztva nem szükséges mellé a második.
Beköszöntött az ősz, indul a gombaszezon! Mindegy, hogy magad szeded vagy a boltban veszed meg, számtalan isteni fogást készíthetsz a különböző fajta gombákból, kezdve ezzel a melegítő levessel.
Az alapja sima zöldségleves, ebbe megy a gomba (minél többféle, annál jobb), illetve egy kevés kakukkfű és Worcestershire-szósz ízesíti, ezek adják meg a karakterét. Ha vegetáriánus vagy, kihagyhatod belőle a szószt, illetve zöldségalaplével húzd fel, viszont ha ez nem szempont nálad, marhahúsalaplével főzd, úgy még gazdagabb és finomabb lesz.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A répát is pucoljuk meg, vágjuk karikákra. A szárzellert szeleteljük össze. A fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A gombákat tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre vagy négybe.
Olvasszuk meg a vajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, répát és zellert, addig dinszteljük őket, míg a hagyma átlátszó nem lesz. Ekkor dobjuk rá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a gombát, 5 percig dinszteljük.
Ha a gomba összeesett, öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a Worcestershire-szószt. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd sózzuk, borsozzuk.
Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 30 percig. Mikor minden puha, kapcsoljuk le a lángot, készen van.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu