Egyszerű, de ízletes a zöldséges rizs: bármilyen hús mellé tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A rizsből változatos és tápláló köret kerülhet az asztalra, dúsítsd minél több zöldséggel, úgy lesz csak igazán finom.
Diéta esetén natúr rizs, ha azonban nem vagy szigorú magadhoz, egy kevés olajon pirult zöldséggel készítsd el a köretet. A zöldséges rizs önmagában is isteni, de rántott vagy sült húsok mellé is kínálhatod.
Milyen zöldséggel készüljön?
Lehet igazán egyszerű, dinsztelt hagymával is finom, ezt az alapot azonban megéri feltuningolni. Nézz körül otthon, milyen zöldség bújik meg a kamrában vagy a hűtőben, és használd őket bátran. A múltkor én is így tettem, a lila hagyma mellé sárgarépa és mirelit borsó került, de mehetett volna mellé még akár zeller és friss petrezselyem is.
Rizsből mindig érdemes annyit készíteni, amennyit épp megeszik a család, ha azonban rád marad, rizskrokett még lehet belőle.
Zöldséges rizs
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej lila hagyma
- kevés olaj
- 2 darab sárgarépa
- 200 g borsó (mirelit)
- 1 bögre rizs (jázmin)
- só és bors ízlés szerint
- 2 bögre víz
Elkészítés:
A lila hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon kezdjük el üvegesre dinsztelni, utána adjuk hozzá az apróra kockázott sárgarépát, 2-3 perc után a borsót is.
Körülbelül 10-15 perc múlva az átmosott, lecsepegtetett rizst keverjük a zöldségekhez, fűszerezzük sóval és borssal. 2-3 perc után öntsük fel vízzel, és fedő alatt, lassú tűzön 15 perc alatt főzzük puhára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors