Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

5
Nyomtatás
zoldseggolyo2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokféle zöldség és fűszer gazdagítja a masszát, valódi ízbomba lesz az így készült golyó, ráadásul nagyon egészséges is.

Ha szereted az IKEA-s zöldséggolyót, készítsd el házilag, így biztosan adalékanyag-mentes és sokkal finomabb is lesz. Rengeteg friss, mirelit és konzervzöldség kerül bele, kezdve a csicseriborsótól a répán át a kukoricáig. 

Hogy valódi ízbomba legyen, zöldfűszerekkel érdemes feldobni, de parmezánt is keverhetsz bele. A zöldséggolyó akkor az igazi, ha puha, azonban az sem jó, ha szétesik: épp ezért egy kevés zabliszttel turbózd fel a masszáját, ettől rostdúsabb is lesz.

A kész golyókat megsütheted olajon és sütőben is, alább mindkét megoldást mutatjuk.

Zöldséggolyó

zoldseggolyo

Hozzávalók 50 darabhoz

  • 400 g csicseriborsó-konzerv
  • 200 g mirelit spenót
  • 3 db répa
  • 0.5 db kaliforniai paprika
  • 100 g kukoricakonzerv
  • 200 g mirelit borsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 90 g zabliszt
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. kurkuma
  • 0.5 tk. bors
  • 0.5 tk. petrezselyem
  • 1 ek. parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A konzervzöldségeket szűrjük le, öblítsük át, a mirelitet olvasszuk ki, a spenótból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, vágjuk kisebb darabokra.

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk finomra. A répát is pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra. A paprikát mossuk meg, kockázzuk össze.

A vörös- és fokhagymát, a répát és a paprikát tegyük aprítógépbe, majd aprítsuk egészen finomra, de nem kell pépesre.

Forrósítsunk egy kevés olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a finomra aprított zöldségeket, és 10 percig dinszteljük. Ezután adjuk hozzá a spenótot és az őrölt petrezselymet, és még 1-2 percig dinszteljük, vagy míg a spenót összeesik.

A kihűlt zöldséges keveréket és a csicseriborsót tegyük újra aprítógépbe, majd dolgozzuk össze. Itt is jó, ha marad 1-2 nagyobb darab a csicseriből.

Kanalazzuk át a masszát egy tálba, majd adjuk hozzá a borsót, kukoricát, az összes többi fűszert és a parmezánt. Alaposan keverjük össze. 

A keverék nedvességtartalmától függően kezdjük el hozzáadni a zablisztet, kezdetben csak a felét. Az a jó, ha a massza puha, de elég szilárd ahhoz, hogy könnyedén golyót formázzunk belőle.

Készítsünk 1 evőkanálnyi masszából golyókat. Kevés olajon, pár perc alatt is megsüthetjük őket, vagy 200 fokon, sütőben, 20 perc alatt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon