Szaftos, fűszeres húsgolyók sütőben sütve: nem lesz olajszag a lakásban
A sokféle zöldfűszer a húsgolyó lelke, de érdemes bele chilit is keverni, hogy picit csípős, pikáns legyen.
Ha szereted az IKEA-s zöldséggolyót, készítsd el házilag, így biztosan adalékanyag-mentes és sokkal finomabb is lesz. Rengeteg friss, mirelit és konzervzöldség kerül bele, kezdve a csicseriborsótól a répán át a kukoricáig.
Hogy valódi ízbomba legyen, zöldfűszerekkel érdemes feldobni, de parmezánt is keverhetsz bele. A zöldséggolyó akkor az igazi, ha puha, azonban az sem jó, ha szétesik: épp ezért egy kevés zabliszttel turbózd fel a masszáját, ettől rostdúsabb is lesz.
A kész golyókat megsütheted olajon és sütőben is, alább mindkét megoldást mutatjuk.
A konzervzöldségeket szűrjük le, öblítsük át, a mirelitet olvasszuk ki, a spenótból nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet, vágjuk kisebb darabokra.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, előbbit vágjuk finomra. A répát is pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra. A paprikát mossuk meg, kockázzuk össze.
A vörös- és fokhagymát, a répát és a paprikát tegyük aprítógépbe, majd aprítsuk egészen finomra, de nem kell pépesre.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a finomra aprított zöldségeket, és 10 percig dinszteljük. Ezután adjuk hozzá a spenótot és az őrölt petrezselymet, és még 1-2 percig dinszteljük, vagy míg a spenót összeesik.
A kihűlt zöldséges keveréket és a csicseriborsót tegyük újra aprítógépbe, majd dolgozzuk össze. Itt is jó, ha marad 1-2 nagyobb darab a csicseriből.
Kanalazzuk át a masszát egy tálba, majd adjuk hozzá a borsót, kukoricát, az összes többi fűszert és a parmezánt. Alaposan keverjük össze.
A keverék nedvességtartalmától függően kezdjük el hozzáadni a zablisztet, kezdetben csak a felét. Az a jó, ha a massza puha, de elég szilárd ahhoz, hogy könnyedén golyót formázzunk belőle.
Készítsünk 1 evőkanálnyi masszából golyókat. Kevés olajon, pár perc alatt is megsüthetjük őket, vagy 200 fokon, sütőben, 20 perc alatt.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu