Tartalmas, sűrű zöldségleves marhahússal – Nem lesz szükség második fogásra

zöldséges marhahúsleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokszor semmi másra nincs szükség, mint egy jó meleg, tápláló levesre, amelyből a tested minden szükséges tápanyagot megkap.

Az igazán laktató levesek után nincs is szükség második fogásra, néha még az édesség sem csúszik utána, pedig az már nagy szó. A magyar konyha bővelkedik ilyen gazdag levesekben, a gulyásleves vagy a bableves nagyon jó példa rá, de egy jó húsleves is el tud telíteni, ráadásul a vírusos időszakban még gyógyszerként is szolgál. 

Az ilyen tartalmas levesekbe mindenképpen kerül hús is és természetesen sokféle zöldség.  A zöldségeket igazából bárhogy variálhatod, érdemes minél több idényzöldséget tenni az ételbe. 

Zöldségleves marhahússal

zöldséges marhahúsleves recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 kilogramm marhahús (lábszár)
  • 2 teáskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál angol zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm krumpli
  • 800 milliliter marhahúsalaplé vagy víz
  • 1 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
  • 200 gramm zöldbab
  • 200 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst tisztítsuk meg, kockázzuk fel. Tegyük egy papírtörlőre, hogy a felesleges nedvességet felitassa róla, majd sózzuk, borsozzuk. Készítsük elő a zöldségeket. Kockázzuk fel a krumplit, a répát, a zellerszárat, vágjuk apró darabokra a hagymát. A fokhagymát is daraboljuk egész apróra. A zöldbabot is vágjuk fel. 

Forrósítsunk egy kanál olajat egy nagyobb fazékban, tegyük rá a marhahúskockák egyik felét. Pirítsuk körülbelül 2 percig minden oldalát. Ha megpirultak, tegyük egy tálra. Ismételjük ezt meg a hús másik felével is.

Öntsük bele a maradék olajat is a fazékba, forrósítsuk fel. Tegyük bele a hagymát, dinszteljük 3 percig. Sózzuk, majd tegyük bele a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát, pirítsuk együtt 3-5 percig. Adjuk hozzá a krumplikockákat, a paradicsomot, öntsük fel az alaplével vagy vízzel. Tegyük bele a megpirított marhahúst is. Keverjük össze, forraljuk fel. 

Főzzük letakarva, erős fokozaton 30 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet, vegyük le a fedőt, majd főzzük, ameddig a hús meg nem puhul, további 30 percig. A vége előtt 15 perccel tegyük bele a zöldbabot és a zöldborsót is. Amíg fő a leves, vágjuk apróra a petrezselymet, majd ha készen van, tegyük bele. Forrón tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük