
Zsemlemorzsa, avagy prézli házilag: többet nem veszel a boltban
Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
Emlékszem, milyen furcsán néztem anyura jó pár éve, amikor kértem tőle zsemlemorzsát a rántott csirkéhez - nálam mindig minden akkor fogy el, amikor nem kéne -, és adott egy kis zacskónyi házilag daráltat.
Persze rögtön azt kérdeztem tőle, hogy miért tölti az idejét ilyen teljesen felesleges dolgokkal, amikor a boltban is meg lehet vásárolni, mire azt válaszolta, hogy panírozzak ezzel és meglátom, hogy ég és föld a különbség.
Bolti vs. házi morzsa
Nem tudom, kinek ugrik be a prézliről Rejtő Jenő neve. A három testőr Afrikában című regényében Nagy Levin azzal dicsekszik légiós bajtársainak, hogy az ő panírja igazi pirított zsemléből és nem ipari fűrészporból készül. Valahogy így lehet érzékeltetni a különbséget a bolti és a házi morzsa között.
Minőségi pékáruból
Az sem mindegy, hogy milyen pékáruból készítjük a zsemlemorzsát. A legolcsóbb vizeszsemle bármennyire is kézenfekvőnek tűnik - ráadásul az szárad ki a leghamarabb -, nem a legjobb megoldás. Érdemes házi készítésű vagy jobb minőségű kovászos zsemlét vagy kenyeret használni, a morzsa íze is sokkal finomabb lesz.
Zsemlemorzsa házilag

Hozzávalók 8 adaghoz
- 15 darab kifli/zsemle/kenyér (száradt)
Elkészítés:
Daraboljuk fel a zsemlét, és egy sodrófát hengergessünk rajta, amíg össze nem törik kis darabokra. Ha egészen apróra szeretnénk törni, mint amilyen a bolti, akkor tegyük aprítógépbe.
Légmentesen záródó zacskóban sokáig eláll.
Fotó: Getty Images