A hagyományos zserbó receptje: mint a nagyié, pont olyan finom
A jó zserbó egyik ismérve a sok dió, a jóféle házi baracklekvár és a puha tészta.
Karácsonykor mindenki bűnbe esik a hagyományos desszertekkel. Sütni azonban nem mindenki tud, sőt, van, aki nem is szeret. Eme tudomány hiányában is lehet süteményeket gyártani: szuper választás az egyszerűen elkészíthető zserbógolyó, amelyhez még a sütőt sem kell bekapcsolni.
A gömbölyded formájú finomság látványra távol áll a zserbótól, ízében azonban emlékeztet a hagyományos kedvencre. Ha nem szereted a baracklekvárt, akkor használj helyette más ízesítésűt. Csokimáz helyett pedig kakaós mázzal is bevonhatod a golyókat.
A darált kekszet, diót és a lekvárt dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle golyókat, és tegyük őket tálcára. Az összekészített golyókat tegyük hűtőbe 1 órára, csak utána vonjuk be csokival.
A csokoládét daraboljuk fel, majd a háromnegyedét vízgőz felett olvasszuk fel az olajjal együtt. Ezután vegyük le a gőzről, majd keverjük hozzá a maradék csokit.
A lehűlt golyókat villa vagy pálcika segítségével mártsuk a csokiba. A golyókat tegyük rácsra, és hagyjuk megszáradni.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu