A zserbós babka elkészítését a kelt tésztával kezdjük.
Langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, adjunk hozzá a cukorból egy teáskanállal, majd rakjuk félre 4-5 percre.
Egy tálba szitáljunk lisztet, ezután dolgozzuk össze a maradék cukorral és a puha margarinnal. Amint felfut az élesztő, egy tojássárgájával együtt adjuk hozzá a liszthez. Kézzel vagy robotgép segítségével dagasszunk rugalmas tésztát, majd 25 percre tegyük félre kelni.
Ameddig a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A csokoládét olvasszuk fel a vajjal, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A megkelt tésztát nyújtsuk ki négyzet alakúra, kenjük meg az olvasztott csokoládéval, szórjuk meg a darált dióval, majd kenjünk rá egy réteg baracklekvárt, ezután szorosan tekerjük fel.
A tésztából egy vastagabb, nagyobb babka vagy két vékonyabb, kisebb jön ki. Ha egy babkát szeretnénk, ne nyújtsuk túlságosan ki a tésztát. Két babkánál pedig a feltekerés után vágjuk szét a felénél a tésztát.
Egy tésztavágó vagy kés segítségével hosszában vágjuk félbe a feltekert tésztát úgy, hogy a teteje/vége maradjon egyben. Fonjuk össze a két részt úgy, hogy a vágott, töltelékes felük nézzen felfelé. Helyezzük egy kenyérformába, és 30 percig pihentessük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A tökéletes eredményért készítsünk egy adag cukorszirupot, ezzel kenjük le az elkészült babkát.