Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

2
Nyomtatás
zserbos-babka2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zserbót, mint sütemény, jól ismerjük, de próbáltad már ízesítésként? A következő babkareceptet ez teszi különlegessé!

A babkára jellemző puha kelt tésztán belül egymásra rétegezve jelennek meg a zserbó karakteres ízjegyei, mint az étcsokoládé, a darált dió és a baracklekvár. Bár első ránézésre bonyolultnak tűnhet, bátran elkészítheted kezdőként is, mivel a tésztát csak ketté kell vágni és a két csíkot egymásba tekerni. 

Ha egy igazán gusztusos süteményt szeretnél tálalni, érdemes a sütés után cukorsziruppal megkenni a tésztát, így kapja meg fényes, csillogó külsejét.

Zserbós babka

zserbos-babka

Hozzávalók 1 nagyobb darabhoz

Tészta:

  • 150 ml tej
  • 12.5 g friss élesztő
  • 250 g búzaliszt
  • 25 g kristálycukor
  • 25 g margarin
  • 1 db tojássárgája

Töltelék:

  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek. vaj
  • 150 g darált dió
  • 400 g baracklekvár

Cukorszirup:

  • 1 dl víz
  • 60 g kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

A zserbós babka elkészítését a kelt tésztával kezdjük.

Langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, adjunk hozzá a cukorból egy teáskanállal, majd rakjuk félre 4-5 percre.

Egy tálba szitáljunk lisztet, ezután dolgozzuk össze a maradék cukorral és a puha margarinnal. Amint felfut az élesztő, egy tojássárgájával együtt adjuk hozzá a liszthez. Kézzel vagy robotgép segítségével dagasszunk rugalmas tésztát, majd 25 percre tegyük félre kelni.

Ameddig a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A csokoládét olvasszuk fel a vajjal, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 

A megkelt tésztát nyújtsuk ki négyzet alakúra, kenjük meg az olvasztott csokoládéval, szórjuk meg a darált dióval, majd kenjünk rá egy réteg baracklekvárt, ezután szorosan tekerjük fel.

A tésztából egy vastagabb, nagyobb babka vagy két vékonyabb, kisebb jön ki. Ha egy babkát szeretnénk, ne nyújtsuk túlságosan ki a tésztát. Két babkánál pedig a feltekerés után vágjuk szét a felénél a tésztát. 

Egy tésztavágó vagy kés segítségével hosszában vágjuk félbe a feltekert tésztát úgy, hogy a teteje/vége maradjon egyben. Fonjuk össze a két részt úgy, hogy a vágott, töltelékes felük nézzen felfelé. Helyezzük egy kenyérformába, és 30 percig pihentessük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt süssük aranybarnára. 

A tökéletes eredményért készítsünk egy adag cukorszirupot, ezzel kenjük le az elkészült babkát. 

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon