Így készül a tradicionális olasz panettone: az ünnepi asztal ékköve lesz

34
Nyomtatás
panettone
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az ellenállhatatlan desszert az olasz konyha és egyben a karácsonyi ünnepek egyik nélkülözhetetlen süteménye. Mi pedig most megmutatjuk, hogyan készítheted el te is otthon!

Gasztronómiai utazásra invitálunk most, amelyhez ezúttal az olasz konyhából merítettünk. A panettone egy egyszerű, mégis ízletes és nagyon mutatós sütemény, klasszikus olasz desszert, amely sok mazsolával és kandírozott citrushéjjal készül.

Az elkészítése figyelmet igényel, a végeredmény azonban minden percért kárpótol: a finom, omlós tészta, tele gyümölccsel, valami mennyei, amit végül porcukorral hintünk meg, hogy elnyerje különleges, ünnepi báját.

Olasz panettone

panettone

Hozzávalók 1 darabhoz

A sütihez:

  • 4 ek. tej
  • 1 ek. porélesztő
  • 8 ek. kristálycukor
  • 230 g vaj
  • 5 db tojás
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 db bionarancs héja
  • 450 g búzaliszt
  • 1 csipet
  • 7 ek. mazsola
  • 3 ek. rum
  • 4 ek. kandírozott citromhéj
  • 4 ek. kandírozott narancshéj
  • forma kenéséhez vaj

A mázhoz:

  • 1 ek. tojásfehérje
  • 1 ek. porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A panettone 16x12 cm-es sütőformáját kenjük ki puha vajjal.

A kandírozott gyümölcshéjakat vágjuk fel apróra.

A citrom és a narancs héját reszeljük le, majd tegyük félre.

A tejet melegítsük langyosra és öntsük bele egy tálba. Adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Keverjük el, majd hagyjuk állni pár percig, amíg az élesztő aktivizálódik.

A maradék cukrot tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a vaníliakivonatot. Botmixerrel keverjük világos, krémes állagúra. Ezután adjuk hozzá a reszelt citrom- és a narancshéjat, keverjük bele. Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet, és keverjük bele az enyhén felvert tojásokat is.

A lisztet tegyük egy nagy tálba egy csipet sóval, és készítsünk a közepére mélyedést. Öntsük bele a mélyedésbe az élesztős keveréket, majd a tojásos keveréket. Keverjük össze, amíg egy szép, lágy tésztát nem kapunk.

Dagasszuk kézzel kb. 5 percig, ha nagyon ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Dagasszuk további 10 percig, míg rugalmas gombócot nem kapunk.

Amint kész a tészta, tegyük bele azt egy kiolajozott tálba, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni kb. 2 órán át.

Amíg a tészta kel, készítsük el a mazsolás tölteléket. Ehhez egy közepes méretű lábasba tegyük bele a mazsolát és a rumot vagy a rumaromát. Melegítsük alacsony lángon kb. 5 percig, vagy amíg a mazsola meg nem szívja magát a folyadékkal. Ha kész, tegyük félre hűlni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át alaposan.

Fokozatosan gyúrjuk hozzá a mazsolákat és a kandírozott citrushéjakat.

A kész tésztából formáljunk egy golyót, és tegyük bele a panettone-sütőformába.

Ha a forma kisebb, mint amekkorára megdagad majd benne a torta, akkor érdemes sütőpapírból egy néhány cm-es szegélyt készíteni a forma köré, hogy a megkelő tészta ne tudjon kifolyni a formából.

Ismét takarjuk le a tésztát, és hagyjuk kelni még egy órán át.

A porcukrot és a tojásfehérjét keverjük össze egy kisebb tálban, majd óvatosan kenjük meg vele a panettone tetejét.

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd a megkelt tésztát tegyük be, és 50-55 perc alatt süssük készre. Ha a süti szép aranybarna színt kap, végezzünk tűpróbát.

A megsült panettonét vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra, és várjunk kb. 10 percet, mielőtt kifordítjuk azt a formából.

Hagyjuk teljesen kihűlni, ízlés szerint hintsük meg porcukorral, majd tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon