Márványos kakaós kalács áfonyával: kevert tészta az alapja
Sütőporos a pihe-puha kalács tésztája, csak össze kell keverni hozzá mindent, kezdők is bátran nekiállhatnak, nem lehet elrontani!
Gasztronómiai utazásra invitálunk most, amelyhez ezúttal az olasz konyhából merítettünk. A panettone egy egyszerű, mégis ízletes és nagyon mutatós sütemény, klasszikus olasz desszert, amely sok mazsolával és kandírozott citrushéjjal készül.
Az elkészítése figyelmet igényel, a végeredmény azonban minden percért kárpótol: a finom, omlós tészta, tele gyümölccsel, valami mennyei, amit végül porcukorral hintünk meg, hogy elnyerje különleges, ünnepi báját.
A panettone 16x12 cm-es sütőformáját kenjük ki puha vajjal.
A kandírozott gyümölcshéjakat vágjuk fel apróra.
A citrom és a narancs héját reszeljük le, majd tegyük félre.
A tejet melegítsük langyosra és öntsük bele egy tálba. Adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot. Keverjük el, majd hagyjuk állni pár percig, amíg az élesztő aktivizálódik.
A maradék cukrot tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a vaníliakivonatot. Botmixerrel keverjük világos, krémes állagúra. Ezután adjuk hozzá a reszelt citrom- és a narancshéjat, keverjük bele. Adjunk hozzá egy evőkanál lisztet, és keverjük bele az enyhén felvert tojásokat is.
A lisztet tegyük egy nagy tálba egy csipet sóval, és készítsünk a közepére mélyedést. Öntsük bele a mélyedésbe az élesztős keveréket, majd a tojásos keveréket. Keverjük össze, amíg egy szép, lágy tésztát nem kapunk.
Dagasszuk kézzel kb. 5 percig, ha nagyon ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet. Dagasszuk további 10 percig, míg rugalmas gombócot nem kapunk.
Amint kész a tészta, tegyük bele azt egy kiolajozott tálba, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni kb. 2 órán át.
Amíg a tészta kel, készítsük el a mazsolás tölteléket. Ehhez egy közepes méretű lábasba tegyük bele a mazsolát és a rumot vagy a rumaromát. Melegítsük alacsony lángon kb. 5 percig, vagy amíg a mazsola meg nem szívja magát a folyadékkal. Ha kész, tegyük félre hűlni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át alaposan.
Fokozatosan gyúrjuk hozzá a mazsolákat és a kandírozott citrushéjakat.
A kész tésztából formáljunk egy golyót, és tegyük bele a panettone-sütőformába.
Ha a forma kisebb, mint amekkorára megdagad majd benne a torta, akkor érdemes sütőpapírból egy néhány cm-es szegélyt készíteni a forma köré, hogy a megkelő tészta ne tudjon kifolyni a formából.
Ismét takarjuk le a tésztát, és hagyjuk kelni még egy órán át.
A porcukrot és a tojásfehérjét keverjük össze egy kisebb tálban, majd óvatosan kenjük meg vele a panettone tetejét.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, majd a megkelt tésztát tegyük be, és 50-55 perc alatt süssük készre. Ha a süti szép aranybarna színt kap, végezzünk tűpróbát.
A megsült panettonét vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra, és várjunk kb. 10 percet, mielőtt kifordítjuk azt a formából.
Hagyjuk teljesen kihűlni, ízlés szerint hintsük meg porcukorral, majd tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu