A világ legcsokoládésabb kalácsa: a babka egészen mennyei
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Egy igazán jól elkészített péksütemény nekem sokkal többet ér mindenféle összetett textúrákat és ízeket kombináló tányérdesszertnél vagy újhullámos kupolácskánál. Az előbbi kategóriába tartozik ez a csokis kalács, a babka.
Az eredetének pontos történetét nem lehet biztosan feltérképezni, van, aki szerint lengyel húsvéti sütemény, más források zsidó hagyományra hivatkoznak, és mivel mostanában izraeli irányból lett újra nagyon divatos, ez egy valószínűsíthetően reális feltételezés.
Néhány éve minden a babkáról szólt, de ez egyáltalán nem véletlen. A babka a kalács a köbön, annyira szép és annyira jó elkészíteni is, hogy akármilyen irányból jön, bármikor érdemes nekiállni - mondjuk miért ne éppen húsvétkor, amikor úgyis sorra sütjük a kalácsokat.
Kalács a köbön
A babka két dologban különbözik egy sima töltött kalácstól. Az egyik a formázás: a kinyújtott lapot éppen úgy kell megkenni és feltekerni, mint a bejglit vagy a csigát, csakhogy utána a feltekert tésztát hosszában ketté kell vágni és egymásra csavarni a két felét.
Ettől lesz annyira hanyagul szép és ettől fognak összevissza rétegződni a csokoládé- és tésztacsíkok. A másik lényeges elem a rengeteg töltelék, ami tényleg akkor jó, ha nagyon sok, a harmadik pedig a tetejére kerülő szirup, amit már tényleg túlzásnak gondolhatnánk, de a csokoládé sűrűsége és keserűsége miatt szükség van rá az egyensúly kedvéért.
Csokoládés kalács, babka
Hozzávalók 12 adaghoz
- 2.5 deciliter tej
- 7 gramm porélesztő
- 3 evőkanál cukor
- 500 gramm finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 80 gramm vaj
- 2 darab tojássárgája
- 180 gramm étcsokoládé
- 3 evőkanál cukor
- 50 gramm vaj
- 50 gramm cukor (a sziruphoz)
- 0.5 deciliter víz
Elkészítés:
Közben elkészítjük a tölteléket. A csokoládét felolvasztjuk, belekeverjük a vajat és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, két kalács lesz belőle.
A tésztákból vékony téglalapot nyújtunk, és egyenletesen megkenjük a csokoládékrémmel. Feltekerjük, majd a tekercset hosszában kettévágjuk. A két tekercsfelet egymás köré tekerjük, a végeit összenyomkodjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Hagyjuk egy további fél órát kelni, majd 180 fokosra előmelegített sütőben sütjük meg körülbelül 45 perc alatt.
Amikor kész, összeforraljuk a vizet a cukorral, és meglocsoljuk vele a kalácsokat.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!