9 zöldség és gyümölcs, amit tilos hűtőben tárolni: az ízük és az állaguk is megváltozhat

hzcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hűtő az élelmiszerek frissen tartását szolgálja, vannak azonban olyan zöldségek, melyeknek kifejezetten rosszat tesz a frizsiderben való tárolás.

Bevásárlás után fontos, hogy megfelelően tárold a beszerzett élelmiszereket: a zöldségekre és gyümölcsökre ez különösen igaz, mert könnyen megromolhatnak, hamar fonnyadásnak indulhatnak, sőt, a vitamintartalmuk is csökkenhet.

Tejtermékek esetében evidens a hűtő, de mi a helyzet a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel? Hol érdemes az avokádót vagy a paradicsomot tárolni?

Paradicsom

A paradicsom akkor a legkívánatosabb, ha kívülről feszes, belül pedig lédús. A frissen tartás érdekében sokan a hűtőben keresnek helyet a gömbölyded finomságnak, pedig ezzel igazából bűntényt követnek el a paradicsom ellen. Mivel szereti a meleget, akkor teszed vele a legjobbat, ha szobahőmérsékleten tárolod, a konyhapulton, jól szellőző kosárban, ami kifejezetten zöldségeknek és gyümölcsöknek lett kitalálva.

pct

Paprika

Színben és ízben is rengetegfélét találni, de a tárolása megosztja az embereket. Csakúgy, mint a paradicsomnál, a paprikát is szinte mindenki a hűtőben tartja, pedig ez a zöldség sem szereti a nagy hideget, nyugodtan bánj vele a paradicsomhoz hasonlóan. Ha mégis a hűtő mellett döntesz, akkor a frizsider alsó, zöldségtároló rekeszében helyezd el.

pct2

Hagyma és fokhagyma

Lehet vörös vagy lila, a hagymákat tilos hűtőben tárolni. A hideg hatására a zöldség megpuhul, bevizesedik, veszít a zamatából, plusz még kellemetlen szagot is hagy maga után. A hagymaféléket tárold spájzban.

hct

Krumpli

A kamra kötelező eleme a burgonya, héjastól vétek hűtőbe helyezni. Ha azonban megpucolod, és másnapra szeretnéd előkészíteni a főzéshez, akkor bő, hideg vízbe téve rakd a hűtőszekrénybe.

kct

Répa

Fehér- és sárgarépával is érdemes feltankolni a kamrát, hisz rengeteg finomság készülhet a zöldségből. Tárolás szempontjából jó választás a kamra vagy a hűtő zöldségtartó része. Arra azonban ügyelj, hogy ne legyen túl hideg a frizsider, ha már leengedésre szorul, a sokáig tárolt répa megfagyhat, ugyan felhasználható, de az íze már nem lesz az igazi.

srct

Sütőtök

A téli szezon kedvenc zöldségének vastag a héja, ezért felesleges hűtőben tárolnod, ideális számára a kamra. Ha azonban megpucolod, és még fel is darabolod, akkor légmentesen záródó dobozban tedd el hidegre, de akár le is fagyaszthatod.

sct

Uborka

A kígyóuborka tárolása sokszor vitatéma, hisz a leggyakrabban hűtőbe kerül, ám ez teljesen felesleges, mivel szobahőmérsékleten vagy kamrában is lehet tartani. A hűtő ellen szól, hogy a hideg hatására az uborka veszít a színéből és a zamatából is.

uct

Avokádó

A rendkívül egészséges avokádót éretlenül szokás megvásárolni, épp ezért tárold szobahőmérsékleten, hogy legyen ideje megérni. Ha azonban rád maradt egy félbevágott avokádó, akkor hűtőben a helye légmentesen becsomagolva.

act

Banán

A banánt a hosszabb életben tartása érdekében tilos hűtőben tárolni, mivel hamar barnulásnak indul, és a zamata is megváltozik, nem a jó értelemben. Egyesek szerint azonban van rá módszer, ha hűtőbe helyeznéd a banánt. A javaslatuk szerint egyesével, folpackba csomagolva tedd el, mert így az érési folyamatot lelassíthatod - igaz, ez nem épp környezetbarát módszer.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon