
9 zöldség és gyümölcs, amit tilos hűtőben tárolni: az ízük és az állaguk is megváltozhat

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül

Ellenállhatatlan Hasselback-krumpli: belesül a kolbász szaftja

Vajpuha, fűszeres csirkemáj ázsiai módra: a szójaszósz a lelke

Pihe-puha édesburgonyás kenyér: garantáltan megédesíti a reggeledet
A hűtő az élelmiszerek frissen tartását szolgálja, vannak azonban olyan zöldségek, melyeknek kifejezetten rosszat tesz a frizsiderben való tárolás.
Bevásárlás után fontos, hogy megfelelően tárold a beszerzett élelmiszereket: a zöldségekre és gyümölcsökre ez különösen igaz, mert könnyen megromolhatnak, hamar fonnyadásnak indulhatnak, sőt, a vitamintartalmuk is csökkenhet.
Tejtermékek esetében evidens a hűtő, de mi a helyzet a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel? Hol érdemes az avokádót vagy a paradicsomot tárolni?
Paradicsom
A paradicsom akkor a legkívánatosabb, ha kívülről feszes, belül pedig lédús. A frissen tartás érdekében sokan a hűtőben keresnek helyet a gömbölyded finomságnak, pedig ezzel igazából bűntényt követnek el a paradicsom ellen. Mivel szereti a meleget, akkor teszed vele a legjobbat, ha szobahőmérsékleten tárolod, a konyhapulton, jól szellőző kosárban, ami kifejezetten zöldségeknek és gyümölcsöknek lett kitalálva.

Paprika
Színben és ízben is rengetegfélét találni, de a tárolása megosztja az embereket. Csakúgy, mint a paradicsomnál, a paprikát is szinte mindenki a hűtőben tartja, pedig ez a zöldség sem szereti a nagy hideget, nyugodtan bánj vele a paradicsomhoz hasonlóan. Ha mégis a hűtő mellett döntesz, akkor a frizsider alsó, zöldségtároló rekeszében helyezd el.

Hagyma és fokhagyma
Lehet vörös vagy lila, a hagymákat tilos hűtőben tárolni. A hideg hatására a zöldség megpuhul, bevizesedik, veszít a zamatából, plusz még kellemetlen szagot is hagy maga után. A hagymaféléket tárold spájzban.

Krumpli
A kamra kötelező eleme a burgonya, héjastól vétek hűtőbe helyezni. Ha azonban megpucolod, és másnapra szeretnéd előkészíteni a főzéshez, akkor bő, hideg vízbe téve rakd a hűtőszekrénybe.

Répa
Fehér- és sárgarépával is érdemes feltankolni a kamrát, hisz rengeteg finomság készülhet a zöldségből. Tárolás szempontjából jó választás a kamra vagy a hűtő zöldségtartó része. Arra azonban ügyelj, hogy ne legyen túl hideg a frizsider, ha már leengedésre szorul, a sokáig tárolt répa megfagyhat, ugyan felhasználható, de az íze már nem lesz az igazi.

Sütőtök
A téli szezon kedvenc zöldségének vastag a héja, ezért felesleges hűtőben tárolnod, ideális számára a kamra. Ha azonban megpucolod, és még fel is darabolod, akkor légmentesen záródó dobozban tedd el hidegre, de akár le is fagyaszthatod.

Uborka
A kígyóuborka tárolása sokszor vitatéma, hisz a leggyakrabban hűtőbe kerül, ám ez teljesen felesleges, mivel szobahőmérsékleten vagy kamrában is lehet tartani. A hűtő ellen szól, hogy a hideg hatására az uborka veszít a színéből és a zamatából is.

Avokádó
A rendkívül egészséges avokádót éretlenül szokás megvásárolni, épp ezért tárold szobahőmérsékleten, hogy legyen ideje megérni. Ha azonban rád maradt egy félbevágott avokádó, akkor hűtőben a helye légmentesen becsomagolva.

Banán
A banánt a hosszabb életben tartása érdekében tilos hűtőben tárolni, mivel hamar barnulásnak indul, és a zamata is megváltozik, nem a jó értelemben. Egyesek szerint azonban van rá módszer, ha hűtőbe helyeznéd a banánt. A javaslatuk szerint egyesével, folpackba csomagolva tedd el, mert így az érési folyamatot lelassíthatod - igaz, ez nem épp környezetbarát módszer.
Fotók: Getty Images