Ha nem jól tárolod az avokádót, beteg lehetsz tőle: 3 trükk, hogy tedd el helyesen

akcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az avokádó kedvelt csemege, melyből isteni krém is készülhet, ám a tárolásával óvatosnak kell lenni, mert könnyen betegség lehet a vége.

Az avokádóból készülhet egészséges zöld turmix, hideg leves vagy verhetetlen kence, mely szendvicsbe kenve vagy mártogatósként kínálva is fenomenális. Az egészséges növényt érdemes felfedezni, ha pedig rákapsz és épp akciós, akkor bátran csapj le rá, mert helyesen tárolva hónapokig is eláll.

A tápláló, vitaminokban dúskáló avokádó a banánhoz hasonlóan szedés után még érik. A növény nagyon kényes, az érettségi állapotától függően másképp ajánlott tárolni, ha érett, akkor 2-3 napig a hűtőben eláll, a keményebb példányok szobahőmérsékleten vígan elvannak, és mélyhűtőben is tárolható az avokádó.

act1

Vigyázz, veszélyes lehet

A növény pucolására, elkészítésére, sőt a tárolására is rengeteg tippet találni az interneten. A legújabb őrület a TikTokon terjed, a gyümölcsöt vízbe áztatva teszik el, ezzel a módszerrel 1 hónapig eláll az avokádó, látszólag gond nélkül.

A nagy nézettségre való tekintettel az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatala (FDA) közbelépett és közleményt adott ki, miszerint a legrosszabb dolog, ami a zöld kedvenccel történhet, az a vízben áztatás. Ugyanis a hideg vízben az avokádó felszínén található kórokozók, ilyen a lisztéria és a szalmonella jelentős mértékben elszaporodhatnak. A baktériumok 2 hét alatt bejutnak a gyümölcs húsába és sokasodnak. Látszólag, és textúra szempontjából, az avokádónak semmi baja, de azok a bizonyos baktériumok attól még ott vannak, nem szabad elfogyasztani, mert hányás, hasmenés, gyomorfájás, láz és hidegrázás jelentkezhet.

act4

Hűtőben vagy szobahőmérsékleten?

Nem kell megijedni, szerencsére bőven akad olyan technika, melynek köszönhetően biztonsággal tárolható az avokádó. Ha éretlen, akkor szobahőmérsékleten az ideális, ám ha csak később használnád fel, akkor mehet a hűtőbe, így 2 hétig is eláll, bár az érési folyamat a fridzsiderben sem szűnik meg, csak jelentősen lelassul. Fontos, hogy a növény mellé ne kerüljön alma vagy banán, mert ezek a gyümölcsök etilént termelnek, amely hatására gyorsan érik az avokádó, vagyis hamarabb indul romlásnak.

act2

Az érett avokádót azonnal fel kell használni, persze megeshet, hogy nem fogy el, kidobni pedig vétek lenne. Jó megoldás, ha az érett gyümölcsöt feldarabolod, folpackba pakolod, citromlevet csorgatsz rá, úgy nem fog megbarnulni, majd becsomagolva mehet a hűtőbe, így 1-2 napot nyertél a gyümölcsnek.

act3

Jól bírja a fagyasztást

Kényessége ellenére az avokádó jól bírja a fagyasztást. Pucold meg, vágd félbe vagy kockázd fel, a magját ne dobd ki, korábban írtunk róla, mit kezdhetsz vele, majd helyezd fagyasztózacskóba, csorgass rá citromlevet és tedd jégre. A gyümölcs 3 hónapig tárolható így.

Ha túl sok guacamolét készítettél, ne pánikolj, kanalazd fagyasztózacskóba, nyomd ki belőle a levegőt, és már készen is áll a hibernálásra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük