
Így tárold a banánt, hogy minél később barnuljon be: bevált tippeket mutatunk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Kurkumás édesburgonya-krémleves: tápláló fogás tele antioxidánsokkal

Egyszerű, álompuha amerikai palacsinta: alig kell hozzá valami

Mennyei rizibizi olasz köntösben: köretnek és egytálételnek is tökéletes

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket
A banánról elsőre biztosan neked is az íves formája és a sárga színe jut az eszedbe. Aztán eltelik pár nap, és a banánon barna foltok jelennek meg, a színe megfakul, az állaga krémes lesz. Most mutatunk néhány tippet, hogy minél tovább megőrizhesd a banán frissességét!
Mivel a banán nem őshonos gyümölcs nálunk, így sok esetben zölden szedik le, például Kolumbiában vagy Ecuadorban, majd különböző tartósítószerekkel is lekezelik, hogy ne puhán és barnán érkezzen meg az adott célországba. Természetesen, mindezek ellenére is, a zölden ideérkező, vagy szép sárga színnel megvásárolt banánról hiába is ideologizáljuk, hogy majd alkalmazkodik a banánfogyasztási szokásainkhoz, biztosan nem így lesz.
Hogyan érik a banán?
A banánról fontos tudnod, hogy a leszedésével az érési folyamat nem áll le, hanem folytatódik. Ahogyan pedig a banán érik, úgy a benne lévő enzimek az összetett keményítőket cukorra bontják, amelynek következtében az éretlen állapotban csupán 2% cukortartalmú banán se perc alatt ugrik meg 20%-ra érettebb állapotában.
Az édességgel párhuzamosan az állaga is megváltozik, hiszen a sejtfalakat összetartó pektin elkezd gyengülni, vagyis a banán elkezd puhábbá, krémesebbé válni.
A banán szállítása
Hogy ne egy fonnyadt, foltos, puha valamit vásárolj meg a zöldségesnél, ezért a banánt még éretlen, zöld állapotában szedik le, majd szabályozott hőmérsékleten, kb. 13 fokon tárolják, ami már képes megállítani az érési folyamatot.
A banán érési folyamatait szerencsére te magad az otthonodban is befolyásolhatod. Ehhez elegendő, hogyha hűvös helyen tárolod, ahol nincs több, mint 18 fok, a banán szárát pedig leragasztod egy kis celluxragasztóval.
Ha viszont az a cél, hogy az érési folyamatot felgyorsítsd, akkor tedd legalább 24 fokos hőmérsékletű helyiségbe, vagy annál is melegebbe. Azzal is gyorsíthatod a folyamatot, ha az érésre befolyással bíró, etilént tartalmazó gyümölcs mellé vagy közelébe teszed a banánt. Ez a vegyület ugyanis felgyorsítja az érést.
A banán érési folyamatának lassítása
Ragasztószalag és fólia
Ezt a módszert talán már te is láttad itt-ott, néhány üzletben. A szár leragasztásának magyarázata, hogy innen szabadul fel a legtöbb etilén. Tehát ha leragasztod, azzal csökkentheted az érési folyamatot gyorsító etilén felszabadulását, így pedig magát az érési folyamatot is le tudod lassítani.

A banánfürt szétválasztása
Ha abból az alaptézisből indulsz ki, hogy az etilénkoncentráció csökkentése lelassíthatja az érési folyamatot, akkor a banánok egymástól való elválasztása is lassíthatja az érési folyamatot.
Hőmérséklet
Ha tudod, akkor tárold a banánt 18 fok körüli hőmérsékleten, vagy még hűvösebben. Bár hűtőben nem feltétlen ajánlott, ha már megérett, akár oda is beteheted, a héja ilyenkor tovább barnul, a húsa nem, viszont az állaga már nem lesz az igazi.

Fagyasztani is lehet a banánt: ezt a trükköt akkor próbáld ki, ha az érett banánból banánkenyeret szeretnél sütni, vagy turmixot, tehát nem baj, ha pépes lesz. Ehhez hámozd meg a banánt, szeleteld fel, majd tedd bele egy zárható zacskóba, és már mehet is a fagyóba. Kiengedés után már pürésítheted is.
Fotó forrása: Getty Images