Így mentheted meg az összeállt barna cukrot: a helyes tárolást is mutatjuk
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
Biztosan veled is előfordult már, hogy a szekrényben tárolt kristály- vagy barna cukor idővel tömbbé állt össze. A konyhapulthoz csapkodáson túl azonban vannak humánusabb megoldások is arra, hogy ismét porhanyóssá tedd a cukrokat.
Még a legjobbakkal is előfordul, hogy a szekrényben tárolt cukor kiszárad és kőkemény tömbbé változik. Arra, hogy a cukrot visszahozd a halálból, több házi praktika is létezik, amelyek közül most a leghasznosabbakat fogjuk bemutatni.
Tárolás
A barna cukrot, ha légmentesen záródó edényben tárolod, egészen addig – akár korlátlan ideig is – használható állagú marad, amíg nincs kitéve levegőnek és nedvességnek.
A klasszikus
Bizonyára neked sem kell bemutatni azt a módszert, amikor a cukros zacskóba egy szelet kenyeret vagy almát tesznek. Ezek beindítják az úgynevezett ozmózis folyamatát, amely során a kenyérben vagy almában található nedvességet magába szívja, átveszi a cukor. Ez a folyamat azonban közel sem gyors lefolyású, ugyanis 8 és 24 óra közé tehető az az idő, ami alatt meglágyul a cukor. Plusz a folyamat végeztével el is kell távolítanod belőle a kenyér- és almaszeleteket, mert könnyen bepenészedhetnek, nem beszélve a pazarlásról, amit a kenyér és az alma kidobása jelent.
Sütős módszer
Ezzel a módszerrel a barna cukrot alacsony hőmérsékleten melegíted fel, és néhány percenként megkevered, amíg megpuhul. Ha megpuhult, a barna cukrot teljesen le kell hűtened a felhasználás előtt. Ez azonban szintén egy hosszabb folyamat, hiszen a sütő, majd a cukor felmelegítése, majd a kihűtése sem egy ötperces művelet.
Konyhai robotgép használata
Egyszerűen kezdd el a robotgépben alacsony fokozaton aprítani a barna cukrot egészen addig, amíg a megszilárdult csomók szét nem esnek. Hátránya persze ennek is van, de ha úgy vesszük, viszonylag minimális: ha végeztél a művelettel, minden alkatrészt alaposan moss el, hogyha később máshoz is használnád, az ne legyen élből cukros.
Az egyszerű módszer
Ehhez csupán vízre lesz szükséged, azonban fontos szem előtt tartanod a mennyiségeket. 230 gramm kiszáradt cukorhoz 0,75 tk. (3,5 gramm) vízre van szükséged.
A kivitelezéshez tedd a cukrot egy üvegtálba, add hozzá a vizet, majd takard le egy nedves papírtörlővel, és 20-30 másodpercig melegítsd mikrohullámú sütőben attól függően, mennyi cukorral dolgozol. A cukor egy része megolvadtnak fog tűnni, és ez így van rendjén. Utána egy fakanállal vagy a kezeddel nyomd szét az olvadt pontot vagy pontokat, hogy elkezdhesd széttörni a csomókat. Ezután addig gyúrd a barna cukrot, amíg homogén nem lesz. A puha barna cukrot légmentesen zárható zacskóban tárold.
Lehetőség szerint ehhez a folyamathoz használj konyhai mérleget, hogy biztosan ne szúrd el idejekorán a cukorpuhítást.
Fotó forrása: Getty Images