Így készül a barnított vaj, amitől minden finomabb lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vaj az egyik legcsodálatosabb, ízekben leggazdagabb zsiradék, aminek még egy ízlöketet ad, ha megbarnítjuk.
A barnított vaj olyasmi, ami elsőre szinte megugorhatatlan varázslatnak tűnik, olyasminek, amit csak csillagos séfek képesek tenni az ételeikkel. A vaj már önmagában az a zsiradék, ami mindent finomabbá tesz a kekszektől, süteményektől kezdve egészen egy szimpla nokedliig.
Amikor pedig a vajat megbarnítjuk, tehát karamellizáljuk, a benne található fehérjék, amelyek így diós, édes ízt kapnak, még egy szintet lépnek. Az eljárás egyáltalán nem bonyolult, bár valóban figyelmet igényel. Amíg a vajat lassan, alacsony hőmérsékleten melegítjük, a víz elfő belőle, így koncentrálódik az íze, a fehérjék pedig karamellizálódnak. A dologban a nehézség az, hogy lassan karamellizálódik, viszont egyik pillanatról a másikra odaég. A trükk annyi, hogy el kell csípni a pillanatot, mikor már jó, de még nem égett meg.
Így készül lépésről lépésre
1. A vajat egyenlő méretű kockákra vágjuk, hogy egyszerre olvadjanak fel és egyenletesen melegedjenek. Egy mély, világos színű serpenyőbe tesszük, hogy lássuk majd, ahogy a színe változik, és alacsony lángon hagyjuk felolvadni.
2. Megvárjuk, míg habozni kezd és a színe világossárgából előbb aranyszínűre, majd lassan dióbarnára vált. Közben nagyon gyakran kevergetjük, hogy a hő minden cseppjét egyenletesen melegítse.
3. Amikor ez megtörtént, azonnal öntsük egy hőálló tálba a vajat. Hagyjuk kihűlni.
4. Egy befőttesüvegben tárolhatjuk szobahőmérsékleten kb. egy hétig, a hűtőben pedig akár két hétig is elvan.
Mibe tegyük?
Sütéshez, tortákhoz, kekszekhez is csodálatos, de ez csak a kezdet. Készíthetünk belőle salátaöntetet, locsolhatunk vele sült zöldségeket, adhatjuk krumplipüréhez. Még egy szimpla rántottát is ínyenc reggelivé varázsol, nem beszélve egy simán kisütött csirkemellszeletről, de sokan koktélokba teszik vagy palacsintát locsolnak vele. Ebbe a májkrémes mártogatósba is barna vaj került.
Fotók: Getty Images