
Így marad friss a bazsalikom – Egyszerű trükk, amit ismerned kell

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Ropogós, brokkolis sajtgolyó: így nem lesz olajos

Ellenállhatatlan citromos túrófánk: nem kell dagasztani és keleszteni

Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

Mennyei, puha epres blondie: fehér csokival készül a tészta

Sűrű, vörösboros csirkepörkölt: nagyon omlós és ízletes lesz a hús
Az intenzív aromájú bazsalikom a mediterrán konyha kedvelt fűszer- és gyógynövénye. Az értékes zöldet változatosan használhatjuk fel, igaz, ma már lehet őrölt változatban is kapni, ha tehetjük, mégis frissen használjuk.
A bazsalikom paradicsomos ételek mellé illik a legjobban, a kedvelt olasz saláta, a caprese nélkülözhetetlen összetevője, tökéletes pestót készíthetünk belőle, húsokat, leveseket fűszerezhetünk vele, de még kenyértésztába is süthetjük.
Ahogy már említettem, az illatos növényt szárítva is beszerezhetjük, azonban frissen a legjobb felhasználni, ezért sokan cserepes bazsalikomot tartanak a konyhájukban. Ez nagyon praktikus, hiszen mindig kéznél van, és a friss bazsalikom nem csak az ételeken dob sokat, de kellemes illatot is áraszt. Azonban a cserepes megoldás nem minden esetben kézenfekvő, könnyen kiszárad, ha nem megfelelően tartjuk.
Ha friss zöldfűszerre éhezünk, de nincs otthon cserepes, irány a piac, vegyünk egy-két csokorral a friss bazsalikomból. Ha hazavittük a szép illatos csokrot, de nem szeretnénk rögtön felhasználni, mit csináljunk vele? Lehetséges, hogy napok múlva is friss legyen?

Minden a tároláson múlik
Miért sárgul be a növény, hervad el, szárad ki hamar? Mi most nem ezekre a kérdésekre keressük a választ, csupán arra, hogyan tartsuk életben azt a csokrot.
A szépkorú nagymamáink jól bevált módszerét szoktam alkalmazni a zöldfűszerek tárolásánál. A frissen vásárolt bazsalikomcsokrot vízbe teszem, pont úgy, mintha egy szép virágcsokor lenne, de gondosan ügyelek rá, hogy csak a szára legyen vízben, a levelei ne. Ezzel a módszerrel 5 napig simán eláll a növény.
Fontos, hogy szobahőmérsékleten tároljuk, hűtőben maximum egy napig bírja. Szobahőmérsékleten tárolva napokig élvezhetjük a bazsalikom illatát és finom, pikáns aromáját, ami a szervezetünkre is jótékonyan hat.
Fotó: Getty Images