Így marad friss a bazsalikom – Egyszerű trükk, amit ismerned kell

bazsalikom2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az intenzív aromájú bazsalikom a mediterrán konyha kedvelt fűszer- és gyógynövénye. Az értékes zöldet változatosan használhatjuk fel, igaz, ma már lehet őrölt változatban is kapni, ha tehetjük, mégis frissen használjuk.

A bazsalikom paradicsomos ételek mellé illik a legjobban, a kedvelt olasz saláta, a caprese nélkülözhetetlen összetevője, tökéletes pestót készíthetünk belőle, húsokat, leveseket fűszerezhetünk vele, de még kenyértésztába is süthetjük.

Ahogy már említettem, az illatos növényt szárítva is beszerezhetjük, azonban frissen a legjobb felhasználni, ezért sokan cserepes bazsalikomot tartanak a konyhájukban. Ez nagyon praktikus, hiszen mindig kéznél van, és a friss bazsalikom nem csak az ételeken dob sokat, de kellemes illatot is áraszt. Azonban a cserepes megoldás nem minden esetben kézenfekvő, könnyen kiszárad, ha nem megfelelően tartjuk.

Ha friss zöldfűszerre éhezünk, de nincs otthon cserepes, irány a piac, vegyünk egy-két csokorral a friss bazsalikomból. Ha hazavittük a szép illatos csokrot, de nem szeretnénk rögtön felhasználni, mit csináljunk vele? Lehetséges, hogy napok múlva is friss legyen?

bazsalikomct

Minden a tároláson múlik

Miért sárgul be a növény, hervad el, szárad ki hamar? Mi most nem ezekre a kérdésekre keressük a választ, csupán arra, hogyan tartsuk életben azt a csokrot.

A szépkorú nagymamáink jól bevált módszerét szoktam alkalmazni a zöldfűszerek tárolásánál. A frissen vásárolt bazsalikomcsokrot vízbe teszem, pont úgy, mintha egy szép virágcsokor lenne, de gondosan ügyelek rá, hogy csak a szára legyen vízben, a levelei ne. Ezzel a módszerrel 5 napig simán eláll a növény.

Fontos, hogy szobahőmérsékleten tároljuk, hűtőben maximum egy napig bírja. Szobahőmérsékleten tárolva napokig élvezhetjük a bazsalikom illatát és finom, pikáns aromáját, ami a szervezetünkre is jótékonyan hat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük