![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így marad friss a bazsalikom – Egyszerű trükk, amit ismerned kell
![bazsalikom2cover](https://kep.index.hu/1/0/3158/31582/315825/31582599_2424363_04b1ebba9003d56011a8f27508f7853b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az intenzív aromájú bazsalikom a mediterrán konyha kedvelt fűszer- és gyógynövénye. Az értékes zöldet változatosan használhatjuk fel, igaz, ma már lehet őrölt változatban is kapni, ha tehetjük, mégis frissen használjuk.
A bazsalikom paradicsomos ételek mellé illik a legjobban, a kedvelt olasz saláta, a caprese nélkülözhetetlen összetevője, tökéletes pestót készíthetünk belőle, húsokat, leveseket fűszerezhetünk vele, de még kenyértésztába is süthetjük.
Ahogy már említettem, az illatos növényt szárítva is beszerezhetjük, azonban frissen a legjobb felhasználni, ezért sokan cserepes bazsalikomot tartanak a konyhájukban. Ez nagyon praktikus, hiszen mindig kéznél van, és a friss bazsalikom nem csak az ételeken dob sokat, de kellemes illatot is áraszt. Azonban a cserepes megoldás nem minden esetben kézenfekvő, könnyen kiszárad, ha nem megfelelően tartjuk.
Ha friss zöldfűszerre éhezünk, de nincs otthon cserepes, irány a piac, vegyünk egy-két csokorral a friss bazsalikomból. Ha hazavittük a szép illatos csokrot, de nem szeretnénk rögtön felhasználni, mit csináljunk vele? Lehetséges, hogy napok múlva is friss legyen?
![bazsalikomct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3158/31582/315828/31582889_08991391a34f9439c9e7777ec3eb6cdb_wm.jpg)
Minden a tároláson múlik
Miért sárgul be a növény, hervad el, szárad ki hamar? Mi most nem ezekre a kérdésekre keressük a választ, csupán arra, hogyan tartsuk életben azt a csokrot.
A szépkorú nagymamáink jól bevált módszerét szoktam alkalmazni a zöldfűszerek tárolásánál. A frissen vásárolt bazsalikomcsokrot vízbe teszem, pont úgy, mintha egy szép virágcsokor lenne, de gondosan ügyelek rá, hogy csak a szára legyen vízben, a levelei ne. Ezzel a módszerrel 5 napig simán eláll a növény.
Fontos, hogy szobahőmérsékleten tároljuk, hűtőben maximum egy napig bírja. Szobahőmérsékleten tárolva napokig élvezhetjük a bazsalikom illatát és finom, pikáns aromáját, ami a szervezetünkre is jótékonyan hat.
Fotó: Getty Images