Krémes, brutálisan csokis és olvadós brownie - Ezek a lépések vezetnek hozzá

brownie-tech cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brownie az a sütemény, amit mindenütt készítenek, de nagyon ritkán tudják igazán eltalálni azt a tökéletes állagot, amitől olyan ellenállhatatlan lesz.

Minden kávézó és rengeteg étterem kínál brownie-t, ami az egyik legegyszerűbben elkészíthető süteménynek tűnik. Néhány alapanyag, csak keverni kell, tíz perc munka az egész.

Mégis az az igazság, hogy a brownie-t rengetegféleképpen el lehet rontani. Könnyen lehet unalmas, jellegtelen ízű vagy morzsálódóan száraz, neadjisten kemény, de a ló túloldalára is áteshet azzal, hogy túlzottan folyós marad. Receptből van ezerféle, és valóban sok múlik a csokoládé, a tojás és a száraz alapanyagok állagán, de van néhány technológiai trükk, ami még fontosabb.

A csokoládé

A brownie ízét a fő, meghatározó alapanyag adja, ami a csokoládé. Ezért ebben az esetben nagyon nem mindegy, milyet választunk. Nem kell, hogy a legdrágább legyen, de fontos az igazán magas kakaótartalom - minimum 60 százalék - és hogy tényleg finom legyen.

A cukor

A brownie-ba félelmetesen sok cukor kell, nem csak az íz, de az állag miatt is, és ezt nehéz megspórolni. A legtöbb recept azért használ ennyire sok cukrot, mert ez szükséges ahhoz a ragacsos, karamellás állaghoz, ami ennek a süteménynek a sajátja.

A hőmérséklet

Alacsony hőmérsékleten kell sütni, különben kiszárad, vagy, ami még rosszabb, kívül száraz marad, belül folyós lesz. Fontos, hogy lassan és egyenletesen süljön meg.

Az időzítés

Ez talán mind közül a legfontosabb szabály, hiszen a brownie lényege, hogy puha, szaftos, valahol egy puding és egy sütemény állaga között helyezkedik el. Éppen ezért akkor kell kivenni a sütőből, mikor még úgy tűnik, nem sült át egészen. Abban a pillanatban, amikor a tetején éppen megszilárdult, de egészében remegős maradt az állaga. Hűlés közben majd megszilárdul, és így lesz éppen olyan, amilyennek szeretnénk.

A cifrázás

Bár abban az esetben, amikor sikerült elérni az eszményi állagot, nincs szükség sok cifrázásra, mégis sok lehetőség áll az előtt, aki erre vágyik. Keverhetünk a lágy állaghoz kontrasztot képezve mandulát vagy diót a tésztába, meglocsolhatjuk az egészet sós karamellával, esetleg mogyoróvajjal. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük