![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Krémes, brutálisan csokis és olvadós brownie - Ezek a lépések vezetnek hozzá
![brownie-tech cover](https://kep.index.hu/1/0/2984/29841/298418/29841875_2291025_96bc143c5a5367894ea71d97a150984d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A brownie az a sütemény, amit mindenütt készítenek, de nagyon ritkán tudják igazán eltalálni azt a tökéletes állagot, amitől olyan ellenállhatatlan lesz.
Minden kávézó és rengeteg étterem kínál brownie-t, ami az egyik legegyszerűbben elkészíthető süteménynek tűnik. Néhány alapanyag, csak keverni kell, tíz perc munka az egész.
Mégis az az igazság, hogy a brownie-t rengetegféleképpen el lehet rontani. Könnyen lehet unalmas, jellegtelen ízű vagy morzsálódóan száraz, neadjisten kemény, de a ló túloldalára is áteshet azzal, hogy túlzottan folyós marad. Receptből van ezerféle, és valóban sok múlik a csokoládé, a tojás és a száraz alapanyagok állagán, de van néhány technológiai trükk, ami még fontosabb.
A csokoládé
A brownie ízét a fő, meghatározó alapanyag adja, ami a csokoládé. Ezért ebben az esetben nagyon nem mindegy, milyet választunk. Nem kell, hogy a legdrágább legyen, de fontos az igazán magas kakaótartalom - minimum 60 százalék - és hogy tényleg finom legyen.
A cukor
A brownie-ba félelmetesen sok cukor kell, nem csak az íz, de az állag miatt is, és ezt nehéz megspórolni. A legtöbb recept azért használ ennyire sok cukrot, mert ez szükséges ahhoz a ragacsos, karamellás állaghoz, ami ennek a süteménynek a sajátja.
A hőmérséklet
Alacsony hőmérsékleten kell sütni, különben kiszárad, vagy, ami még rosszabb, kívül száraz marad, belül folyós lesz. Fontos, hogy lassan és egyenletesen süljön meg.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3016/30160/301608/30160807_081adb1b7c722b7602603866152076f8_wm.jpg)
Az időzítés
Ez talán mind közül a legfontosabb szabály, hiszen a brownie lényege, hogy puha, szaftos, valahol egy puding és egy sütemény állaga között helyezkedik el. Éppen ezért akkor kell kivenni a sütőből, mikor még úgy tűnik, nem sült át egészen. Abban a pillanatban, amikor a tetején éppen megszilárdult, de egészében remegős maradt az állaga. Hűlés közben majd megszilárdul, és így lesz éppen olyan, amilyennek szeretnénk.
A cifrázás
Bár abban az esetben, amikor sikerült elérni az eszményi állagot, nincs szükség sok cifrázásra, mégis sok lehetőség áll az előtt, aki erre vágyik. Keverhetünk a lágy állaghoz kontrasztot képezve mandulát vagy diót a tésztába, meglocsolhatjuk az egészet sós karamellával, esetleg mogyoróvajjal.
Fotó: Getty Images