![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csipetke vagy galuska? Mi a különbség a kettő között?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A galuska vagy más néven nokedli a magyar konyha egyik legismertebb körete, pörkölthöz, húsokhoz kitűnő, de valamivel nyakon öntve egytálételnek is tökéletes. Ki ne szeretné a tojásos galuskát friss fejes salátával? Na de mi a helyzet a csipetkével?
A galuska és a csipetke között a legnagyobb különbség, hogy a galuska inkább köret, a csipetke pedig levesbetét. A csipetke tésztája keményebb, és nem kiszaggatni, hanem csipkedni kell, száraztésztának is ezt készítik. A nokedli gyorsan készíthető és frissen kifőzve a legjobb.
Galuska vagy nokedli
A legegyszerűbb alapanyagokból könnyen elkészíthetjük a galuskát, hisz nem kell hozzá más, mint liszt, tojás, só, víz és olaj. Fél kiló liszthez egy vagy két tojást kell adni. A jó galuska titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni, vagyis nem baj, ha nem teljesen homogén a massza.
Szaggatási kisokos
Galuskát szaggatni nem nagy ördöngösség, de érdemes gyakorolni. A legegyszerűbb nokedliszaggatóval dolgozni, ami tulajdonképpen egy nagy lyukú életlen reszelő. A reszelőre ráteszünk egy adag tésztát, a lobogó sós vizes fazékra helyezzük, majd egy spakli segítségével beleszaggatjuk. Ha nincs nokedliszaggatónk, akkor késsel is dolgozhatunk, csak egy vágódeszka kell hozzá. Egy kisebb adag tésztát a deszkára teszünk, és késsel beleaprítjuk a sós, forrásban lévő vízbe. Igyekezzünk azonos méretű galuskákat szaggatni.
Ahhoz, hogy tökéletes, és ne túlfőtt galuskákat kapjunk, várjuk meg, míg feljönnek a víz tetejére, majd utána még egy percet hagyjuk őket, és egy szűrővel szedjük ki őket. Le is öblíthetjük hideg vízzel. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Tálalás előtt tegyük a galuskákat egy olajos vagy zsíros serpenyőbe, hogy ne ragadjanak össze.
![galuska 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290896/29089623_9832bd25de42000a8c294197aa7d890a_wm.jpg)
Csipetke
Mondhatjuk azt is, hogy a csipetke a galuska közeli rokona, amit a magyar konyha elsősorban levesbetétként használ, de paprikás krumpliba is remekül passzol. Egy pillanatra elgondolkoztam azon, hogy mennyire kifejező a magyar nyelv, hisz tökéletesen leírja a készítés módját: a tésztát megfogjuk és belecsipkedjük a levesbe. A készítése roppant egyszerű, egy tojást jól elkeverünk, sózunk, és lisztet adagolunk hozzá.
Amennyit felvesz
Egy tojáshoz nagyjából 10 dekagramm liszttel számoljunk. Akkor jó a tészta, ha kemény, de rugalmas és nem ragad a kezünkhöz. A kemény tésztából kígyóalakzatot sodrunk, és kézzel a forró levesbe csipkedjük. Pár perc alatt megfő, ezért utolsónak főzzük bele ezt a hozzávalót. A nyers csipetkét, ha nem akarjuk azonnal felhasználni, hagyjuk megszáradni, majd vászonzacskóban tegyük mélyhűtőbe, ahol hosszú ideig eláll.
A külföldi rokonság
A galuskát a szlovák, ukrán, lengyel és román konyha is ismeri, és hasonlóan is készítik. A németek "galuskája" a Spätzle, amelyet szalonnával, reszelt sajttal és hagymával esznek. A Spätzle tésztája lágyabb, mint a nokedlié, több tojás van benne, és inkább tejjel, mint vízzel készítik.
Az olasz gnocchi kinézetre ugyan hasonlít a nokedlire, de a tésztája krumpliból van. Köretként és önmagában, valamilyen - tejszínes vagy paradicsomos - szósszal is fogyasztják. Végül, de nem utolsósorban a szlovákok juhtúrós krumpligaluskájáról se feledkezzünk meg: ők bryndzove haluskynak hívják, nálunk sztrapacska néven ismerik.
Honnan jött a mondás?
Ismerős a mondás: nyeli, mint kacsa a nokedlit? Régen liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a háziszárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal befaltak. Az így hizlalt kacsákat nem kellett naponta megtömni, és ez a módszer is hízott kacsamájat eredményezett.
Fotók: Getty Images