Ha így melegíted újra, nem szárad ki a csirkemell – Bevált módszereket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csirkemellet sokan azért nem kedvelik, mert nehéz úgy elkészíteni, hogy ne száradjon ki, és közben ne tocsogjon zsírban és egyéb szószokban, mert úgy elvész az az érdeme, hogy a szárnyas diétás, alakbarát részét eszed.
A csirkemell sokaknál egyet jelent a fogyókúrával és az edzéssel, testépítéssel, hiszen nemcsak a fehérjetartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem mert a szárnyas legszárazabb része, így biztosan nem fogsz felesleges kalóriákat bevinni a szervezetedbe. Persze ez csak akkor működik, ha natúr vagy legalábbis nagyon minimális szósszal készíted a csirkemellet.
Ha a hagyományos ízekre vágysz, akkor készíts rántott csirkemellet, amelyben biztosan nem fogsz csalódni. A bundázott ételeknél is fontos a pácolás és a megfelelő fűszerezés, ezen semmiképpen nem szabad spórolni.
Ha félsz, hogy kiszárad a csirkemell, de szeretnéd beiktatni az étkezésedbe, akkor különféle szószokkal tálald: ez a kókusztejben sült változat biztosan a kedvenced lesz, tegyél a szószba színes zöldségeket is. Ha pedig natúran, sütőben szeretnéd elkészíteni, akkor is vannak jó technikák, hogy ne száradjon ki a hús, erről itt írtunk. Na de mi történik, ha megmarad? Újramelegíthető úgy, hogy ne romoljon a minősége?
A cél: ne száradjon ki
Mint minden étel, de ez hatványozottan igaz a húsra, ha újramelegíted, akkor kiszáradhat. Vannak persze kivételek, amelyek másnap még finomabbak, erről itt írtunk, de általában a melegítés sajnos minőségromlással járhat. A csirkemell is ezek közé tartozik, hiába volt tökéletes frissen, ha másnap gumiszerűvé és szárazzá válik a szaftos hús. Az első és talán legfontosabb szabály, hogy mindig ugyanolyan módszerrel melegítsd meg, ahogy eredetileg készült, ha sütőben sült, akkor abban, ha serpenyőben, akkor pedig úgy. A mikrohullámú sütő is lehet megoldás, de azzal óvatosan bánj.
Sütőben
A bőr nélküli csirkemellfiléket hagyd szobahőmérsékletűre melegedni, vedd ki időben a hűtőből. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Önts egy ujjnyi vizet vagy alaplevet a tepsi aljára, majd fektesd bele a hússzeleteket. Takard le alufóliával, és melegítsd körülbelül 10 percig, hogy a legvastagabb része is átforrósodjon. Ha bőrös csirkemellet szeretnél melegíteni, akkor 20 percre növeld a melegítési időt először ugyanúgy fólia alatt, majd vedd le róla, és pár percig még pirítsd, hogy a bőre is ropogós legyen. Ilyenkor már vigyázz, hogy meg ne égjen.
Tűzhelyen
Ha tűzhelyen melegítesz, szintén fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen. Önts egy kevés vizet vagy alaplevet a serpenyőbe, tedd bele a húst, majd kezdd el közepes lángon melegíteni. Tegyél rá fedőt, és néha megfordítva melegítsd nagyjából 10 percig. Ha bőrös a csirkemell, inkább a sütős módszert használd.
Mikrohullámú sütőben
Ezt a módszert csak végső esetben alkalmazd, ha gyorsan szeretnéd, hogy megmelegedjen az ételed. A csirkemellet vágd fel kisebb darabokra, majd tedd egy mikrohullámú sütőben is használható edénybe. Önts rá alaplevet vagy vizet, majd fedd le, és kezdd el melegíteni, percenként nézz rá, amíg el nem éri a kívánt hőmérsékletet.
Fotó: Getty Images