Későn vetted ki a darált húst a fagyasztóból? Így olvaszd ki gyorsan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha húst fagyasztanál - legyen az darált vagy szeletelt -, fontos, hogy megfelelően csomagolva tedd a mélyhűtőbe, mert úgy sokkal könnyebb dolgod lesz majd a kiolvasztásával.
A fagyasztóbba szánt húst mindig kiporciózva és felcímkézve érdemes eltenni, mert amikor majd szükség lesz rá - mondjuk lasagne, hamburger vagy bolognai készítéséhez -, sokkal könnyebb dolgod lesz vele.
A darált húst sokan nagy gombócba gyúrva fagyasztják le, pedig sokkal praktikusabb, ha a daráltat zacskóba teszed és kilapítod a kezed vagy egy nyújtófa segítségével. Minél vékonyabb, annál hamarabb fagy meg, majd olvad ki.
A húsokat a hűtőben kell kiolvasztani, nem szabad szobahőmérsékleten hagyni, mert a hirtelen meleg kedvez a baktériumoknak. Ez azonban időigényes folyamat, ha későn veszi ki az ember a húst a fagyóból, a darált sérthetetlen jégtömbben áll, muszáj lesz trükköket bevetni, hogy dolgozni tudj vele és vacsora készüljön belőle. Szerencsére van néhány szuper praktika, most ezekből válogattunk, megmutatjuk, mit kezdj a fagyos darálttal.
Áztasd vízbe
A jó öreg áztatós trükknek köszönhetően fél kiló darált hús 1 óra alatt kiolvad és máris készülhet belőle a vacsora. Fontos, hogy mindig hideg víz kerüljön a daráltra, amit félóránként cserélni kell a hús mennyiségétől függően. Ezt a régi megoldást sok nagymama alkalmazta sikerrel.
Nemcsak áztatni lehet, hanem folyamatosan engedni rá a hideg vizet 4-5 percen keresztül, ez szintén régi bevált módszer, amit még ma is sokan alkalmaznak, de azért elég pazarló.
Vízgőz felett is ki lehet próbálni
Vannak, akik a gőzölős módszerre esküsznek. Ilyenkor pont úgy kell eljárni, mintha a sütemények tetejére csokit olvasztanál, a húst tedd edénybe, majd helyezd gőzölgő víz fölé, míg fel nem olvad.
Mikró
A mikrón olvasztó funkció is található, amit néha érdemes használni. Ebben az esetben a húst olyan edénybe kell tenni, ami bírja a mikrózást. Ez a módszer nem olyan jó, mint a vízbe áztatós, a mikró ronthat a hús állagán, ugyanis a külső részét nagyon szárazzá teheti, miközben egyes darabok fagyosak maradhatnak. Azért persze előnye is van a mikrós módszernek, gyorsan megvan, miután kiveszed, azonnal dolgozhatsz is vele.
Tegyél forró vizes tepsit a tetejére
Ha kilapítva tetted el a darált húst és gyorsan szeretnéd kiolvasztani, akkor tegyél tepsit a tetejére, amelybe forró vizet kell tölteni. A tepsiben elterülő meleg víz egyenletesen fogja kiolvasztani a húst, akár már 15 perc alatt. Ez a módszer gyors és nem maradnak a húsban fagyott darabok.
Fotók: Getty Images