Odakapott a piskóta, esetleg sós lett a leves? Ne dobd ki, így menthető meg az elrontott étel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Még a legügyesebb, nagy rutinnal rendelkező főzni és sütni szerető is hibázhat a konyhában. Olykor elég csak egy kis figyelmetlenség, meglendül a só az étel felett, netán odakap, aztán pedig jön a dilemma, miként lehet orvosolni a problémát.
A gasztronómiával épp barátkozó, az, aki frissen veti bele magát a főzés örömébe, mindig tart attól, mi lesz, ha hibázik? Pánikra semmi ok! Mindenre van megoldás, a nagyik is megmondják, ők még a túl zsírosra sikerült ételt is helyre tudják hozni.
A legfontosabb azonban, hogy semmi ne szegje a kedvet. Sok ételremek konyhai malőrből született, vált legendássá, elég csak a dobostortára vagy az amerikaiak nagy kedvencére, a brownie-ra gondolni - az eredeti receptből ugyanis kimaradt a sütőpor, így lett puha és ragacsos a süti belseje.
Ha túl sós lett az étel
A só a legfontosabb ízesítő a konyhában, jó barát, ami összehozza, kiemeli az ízeket, még a sütemények tésztájába is érdemes egy kis csipettel tenni belőle. De mi történik akkor, ha túl sok került belőle az ételbe? Ez nagyon könnyen előfordulhat, főleg akkor, ha az amúgy is sós alapanyagra kerül plusz só. Kiadós csülkös bableves esetében, ha füstölttel készül, az bizony sós, így a levest óvatosan kell ízesíteni, pici is elég, hogy sós legyen. Mi a teendő ilyenkor? Érdemes még vízzel felönteni a levest, a hígítás általában segíteni szokott.
Sós levesek esetében a nagymamák bevált módszere, hogy tojásfehérjéből vert, kemény habot tesznek bele. A tojásfehérje megkocsonyásodik a levesben és magába szívja a felesleges sót. Klasszikus vasárnapi húsleves esetében a krumpli hozzáadása lehet segítség, illetve félbevágott erős paprika és friss petrezselyem is megmentheti a leves zamatát. Száraz kenyérrel is lehet próbálkozni, amit néhány percre a levesbe kell tenni, hogy magába szívja a sót.
Pörkölt vagy ragu esetében is érdemes a félbevágott erős paprikát alkalmazni a só ellen, igaz, ez csak akkor tanácsos, ha az ember szereti a csípős ízeket. Egy teáskanál almaecet és egy teáskanál cukor keveréke is segít semlegesíteni a só erejét az ételekben, de fél teáskanálnyi szódabikarbóna is kerülhet hozzájuk.
Meglódult a cukor
Bármennyire szereti is az ember az édeset, túlcukrozva nem kellemes a végeredmény. A sütik tésztájánál pár csepp ecettel vagy citromlével orvosolható a probléma, de azért csak óvatosan az adagolásával, mert édesből nagyon savas lehet a végeredmény.
Égetően csípős lett
Van, aki szereti, és van, akit lever tőle a víz. Chilivel vagy más erős paprikával dolgozva - friss vagy őrölt formában - sosem könnyű a munka, észre se veszi az ember és túl csípős végeredmény kerül az asztalra. Ilyenkor a cukor és a méz egy kis savas anyaggal, ecettel vagy citrommal összekeverve mentheti meg a helyzetet. Tejföllel is lehet javítani, de csak akkor, ha illik az ételhez.
Túl zsíros lett
Kellemetlen probléma, de létezik rá megoldás. Régi bevált trükk, hogy egy darab salátalevelet kell az ételbe tenni, amire azonnal rárakódik a zsír - a lényeg a gyorsaság, ahogy belekerül a levél, ki is kell venni. Túl zsíros pörkölt esetén merőkanállal érdemes leszedni az oda nem illő részt, mártások esetében fél teáskanálnyi szódabikarbóna hozzáadásával is változást lehet elérni.
A legkönnyebben a hűtőben tárolt húslevest lehet zsírtalanítani, hiszen a hideg hatására a leves felszínére gyűlik a zsír, amit egyszerűen kanál segítségével el lehet távolítani.
Összeragadt főtt tészta
Olyan egyszerű tésztát főzni, mégis el lehet véteni, az egyik hiba, hogy összeragad. Gordon Ramsay is megmondta, ha tökéletes tésztát szeretne az ember, az első lépés, hogy nagy fazékba kerüljön a víz, amiben a tészta szépen el tud terülni. A vízbe kevés sónak és olajnak is kell kerülnie, mert ezzel is meg lehet előzni a tészta összeragadását. Ha ezeknek a betartása mellett is ragadós lett a tészta, akkor kevés olajjal vagy vajjal lehet egybeforgatni, ha ez sem segít, szűrőbe vele és kerüljön gőz fölé.
Nem lett jó a piskóta
A legkedvesebb alapsüti, aminek mindig szép magasra kell emelkednie sütés közben. Van úgy, hogy összeesik, esetleg odaég az alja, ilyen kellemetlenségekre is létezik megoldás.
Ha netán odaégett, akkor csak le kell vágni az égett részt, és máris használható poharas desszertek készítésénél, de kis darabokra tépve is lehet kínálni. Az elrontott piskótából sütinyalóka is készülhet, amiért odáig lesznek majd a gyerekek.
Fotók: Getty Images