Így szedd ki a pörkölt- és a vörösborfoltot a ruhából: bevált praktikákat mutatunk

éfcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Legyen szó családi bográcsozásról vagy baráti grillpartiról, a finom ételek falatozása közben könnyedén előfordulhat, hogy pörkölt vagy vörösbor cseppen a ruhára. Ilyenkor nincs idő pánikolni, cselekedni kell, de azonnal.

Tombol a nyár, ez pedig egyet jelent a szabadtéri programokkal. Ilyenkor szokás grillpartit rendezni, vagy a családdal bográcsozni, de vízpart közelében a piknik is kellemes időtöltés. Ezen összejövetelek alkalmával pedig a jó ételeké és italoké a főszerep, melyek olykor sajnos nyomot hagyhatnak.

A jó társasággal eltöltött nagy eszem-iszom remek program, elvégre mindenki szereti a hasát, minden szezonnak megvannak az aktuális kedvencei, melyeket élvezni kell, amíg lehet. A napsütéses időben a szabadtéri főzés és étkezés kapja a főszerepet, a finom falatok eszegetése közben pedig előfordulhat, hogy zsír cseppen a bájos nyári ruhára, vagy a gyümölcslével sikerül valakinek leöntenie magát. Az ékes folt beszerzése után pedig lehet bosszankodni, mégis, hogy fog eltűnni a paca? Egy biztos, mindenre létezik megoldás, elmondjuk, milyen praktikát próbálj ki az eltüntetésükre.

Zsírfolt ellen a mosogatószer is segít

Bármilyen makacs folt is kerül a textilre, azonnal ki kell mosni, mert úgy nincs ideje beszáradni, erre azonban nincs mindig lehetőség, különösen akkor, ha vendégségben sikerül leennie magát az embernek. Épp ezért ne idegeskedj a beszáradt zsírfolt miatt, otthon egy egyszerű trükköt alkalmazva eltüntetheted a foltot.

éfct3

Zsírfolt ellen a mosogatószer is segíthet, mielőtt a ruha a mosógépbe kerülne, kézzel mosd át mosogatószer segítségével. Ha szerencséd van, a folt eltűnik, ha nincs, akkor csak elhalványodik, de semmi pánik, a mosógép megoldja a problémát. A zsíros ruhára cseppents a mosogatószerből, és így helyezd a mosógépbe a mosóporral együtt.

Só, citrom, ecet, szódabikarbóna és burgonyaliszt

Zsíros foltok eltüntetése ellen a nagyik esküsznek rá, hogy a foltot ért textilre sót kell önteni, amit 15-20 percig az anyagon kell hagyni, amíg az kifejti hatását, a zsírt magába szívja. Érdemes kombinálni a házi szert citrommal, mivel az savtartalmának köszönhetően feloldja a foltot. A citrommal két módon érintkezhet a textil: áztasd citromos vízbe (literenként 1 darab citrom facsart leve), vagy félbevágott citrom levét facsard a foltra, utána helyezd rá a gyümölcsöt is, dörzsöld át vele az anyagot. Ez a praktika ecettel is kipróbálható, vagy egyszerűen szórj szódabikarbónát a ruhára, és dobd a mosógépbe.

éfct2

Ha nyitott vagy további régi zsíreltávolítási fortélyokra, akkor 1-2 evőkanál (folttól függően több is lehet) burgonyalisztet szórj a foltra, és 10-15 percig hagyd rajta, míg kifejti hatását, magába szívja, ezután jöhet a ruha mosása.

Pörköltfolt ellen a napfény is segít

A bográcsos összejöveteleken a kondérban lassan rotyog a pörkölt, paprikás krumpli vagy lecsó, már az illattól megjön az ember étvágya, aztán hopp, egy véletlen kis baleset, és a ruhán pirospaprikás folt virít. Talán ezt a legnehezebb eltávolítani, előfordulhat, hogy a drága mosópor használata után is ott marad a pötty halványan, ettől függetlenül ne add fel a harcot, próbálkozz az eltüntetésével. A pirospaprikás folt ellen is érdemes kipróbálni a mosogatószert, vagy régi bevált praktikát alkalmazz, a kimosott ruhát egyszerűen tedd ki a napra, és várj. Talán furán hangzik, de a nap kiszívja a csúf foltot.

Vörösbor ellen a só is segít

A só igazi csodaszer, nem csak az ételek lelke, a makacs foltok elleni harcban is hatásos segítség. Persze nem minden anyagon alkalmazható, bársonyra és selyemre nem ajánlatos szórni. A menet a következő: a foltos anyagra tegyél sót, és hagyd hatni 10-15 percig, aztán jöhet a mosás. Bársony- és selyemanyagnál burgonyaliszttel és szódabikarbónával érdemes kipróbálni a praktikát.

éfct5

A ketchupfolt is eltüntethető

A strandkaják elengedhetetlen finomságai a hamburger és a hot dog, melyek elképzelhetetlenek ketchup nélkül, és persze a sült krumpli, amely mellé szintén kötelező a paradicsomos szósz, de ez nagyon könnyen a ruhán landol. A folt eltávolítása nehéznek tűnhet, ám ha gyorsan reagálsz, egy egyszerű hideg vizes áztatás is segíthet, utána pedig mehet a ruha a mosógépbe. Ha azonban ez kevésnek bizonyul, akkor mosogatószerrel dörzsöld át, vagy ecetes rongy segítségével vedd kezelésbe a textilt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon