Így használd az evőpálcikát: 4 lépésből megtanulhatod
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Hogyha már profi vagy az evőpálcikával történő evésben, biztosan tudod ezeket, viszont ha még kezdő pálcikás vagy, úgy ezt a cikket feltétlenül olvasd el!
Az evőpálcika története több ezer éves múltra tekint vissza, amely napjainkra mintegy szinonimájává vált az ázsiai konyhának.
Úgy tartják, hogy az evőpálcikákat először Kínában használták, kb. 5000 évvel ezelőtt. Ráadásul kezdetben nem is étkezésre, hanem a főzőedényekben rotyogó étel keverésére, csak később kezdték el evőeszközként is alkalmazni.
A kínai pálcikákat eleinte bronzból készítették, majd ezt váltotta idővel az ezüst, az elefántcsont, a jádekő, végül pedig a bambusz.
Az első pálcikák eredetileg jóval nagyobbak voltak, mint a mai változatai, mivel az ételek megkeverésére hosszabb és robusztus pálcákra volt szükség.
Evőeszközként való használata akkor terjedt el, amikor feltalálták az első kerámia- és porcelánedényeket. Ekkor jöttek rá ugyanis arra, hogy a kisebb pálcikák nemcsak esztétikusabbak, de könnyebben is használhatóbbak, főleg, ha étkezésről van szó.
A Kínából útjára induló evőpálcika először az olyan távol-keleti országokat hódította meg, mint Ázsia, Japán, Korea és Vietnám, majd szinte az egész világon ismertté és népszerűvé vált.
Tudtad, hogy egy igazi, autentikus és hagyományőrző kínai étteremben már nem is adnak villát az ételhez, és sértésnek is veszik, ha esetleg kérsz? Ők ezzel valahogy úgy állnak, hogyha nem tudod megenni az ételt pálcikával, akkor mással sem fogod, és hogy a kulturális szokásaikat érdemes tiszteletben tartani.
Éppen ezért, ha mindig is neki akartál állni a pálcikával evésnek, de eddig nem mertél, mert féltél, hogy csak bénáznál, megmutatjuk, hogyan tudod 4 lépésben te is elsajátítani és tökélyre fejleszteni a művészetét.
Evőpálcikára fel!
Az evőpálcikával való evés kulcsa, hogy megtanuld a pálcikák megfelelő ujjakkal való tartását, így nem tart órákig, mire 2 pálcikára ráevickéled a rizst, a tésztát vagy a főételt.
Az első lépés: a pálcikák szétszedése
Hogyha eldobható pálcikával gyakorolsz, először óvatos, de határozott mozdulattal, ketté kell törnöd őket a végüknél, ahol egymáshoz vannak lényegében rögzítve. Fontos, hogy hallj egy pattanó hangot, amint elválasztod őket, majd ellenőrizd, hogy nincs-e véletlenül kiálló szálka a pálcák valamelyikén.
A második lépés: a pálcikák kiválasztása
Az egyes pálcika esete
Először is az első pálcát mindig a domináns kezedben kell tartanod. Ezzel kezdődhet is az ujjak játéka, amihez a hüvelyk- és a gyűrűsujjaidra lesz szükséged. A megfelelő technikát a fent linkelt videóban nézheted meg. Az első pálca megfelelő fogása kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy stabilan tudj majd bánni vele, és az étel teljes egészében eljusson a szádig.
A kettes pálcika esete
A kettes pálcikának rengeteg dolga lesz, hiszen lényegében ő felelős érte, hogy annak mozgatásával enni tudj. Ehhez a hüvelykujjad felső részére, illetve mutató- és a középső ujjadra lesz szükség. A mechanizmus lényege abban áll, hogy összhangban tudod-e mozgatni a 2 pálcát tartó ujjaidat?
A harmadik lépés: a gyakorlás
A megfelelő ujjmozdulatok elsajátítását követően, csak hogy ne érezd magad frusztráltan, ha nem megy elsőre, gyakorold be a pálcikák összenyomását, majd felengedését. Ha ez már egész jól megy, kezdj el ételekkel is gyakorolni. Javaslom, hogy minél nagyobb falatokkal próbálkozz, mint például a garnélarák vagy a sushi – mivel minél kisebb az étel, annál kifinomultabb koordinációt igényel –, majd a tésztával és a rizzsel lépj szintet.
A negyedik lépés: az étel elfogyasztása
Kellő gyakorlást követően, megszerezve a szükséges biztonságérzetet és magabiztosságot, már nincs más dolgod, mint elfogyasztani az ételt.
Fotó forrása: Getty Images