Zúzott, darabolt vagy egész fokhagyma? Attól függ, milyen ételbe teszed
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A fokhagyma nagyon egészséges, vírus- és baktériumölő gyógy- és fűszernövény, az ételek többsége szinte elképzelhetetlen nélküle.
A fokhagyma igen intenzív aromájú növény, amelynek nyersen fogyasztva tapasztalhatod meg leginkább az áldásos hatását, de salátaöntetek, tészták vagy húsok kötelező hozzávalója is. Az egyik legfinomabb étel a fokhagymás pirítós, de nagyon jól illik kelt tésztába is, például ebbe a sajtos-fokhagymás csigába.
A fokhagymát amilyen módon az ételbe teszed, úgy változik meg az ízhatása is. Ha egészben, héjastul sütöd, egészen krémes, édeskés íze lesz. Az így készített fokhagymát ugyanúgy keverheted szószokba, rakhatod húsokra vagy akár krumplipürébe is.
A fokhagyma aromája olyan erős, hogyha túl sokat használsz belőle, elnyomhatja a többi ízt, ezért mindig óvatosan adagold, kivéve, ha a fokhagymás íznek kell dominálnia az ételben. Arra is ügyelj, hogy ne pirítsd sokáig zsiradékban, mert keserű lesz.
Karakteres ízt ad az ételeknek
A fokhagyma kénvegyület tartalmaz, amely a természetben az állatok elriasztására szolgál. A konyhádban ezek a vegyületek pont az ellenkezőjét érik el, finom ételek alapanyagát jelentik. Ahogy megvágod a fokhagymát, ezek a kénvegyületek felszabadulnak. Minél jobban felaprítod, annál több vegyület tud felszabadulni, ha egészen apróra vágod vagy ledarálod, akkor lesz a legerősebb az íze.
Ha olyan ételeket készítenél, amelyekben hangsúlyosan szeretnéd érezni az ízét, akkor mindenképpen így használd a fokhagymát. Az apró darabok a főzés során beleolvadnak a szószba, így lesz az ételnek harmonikus, karakteres íze. Ennek ellenére vannak olyan ételek és elkészítési módok, amelyeknél nincs szükség a fokhagyma darabolására.
Mikor ne aprítsd a fokhagymát?
A párolás és a dinsztelés is hosszasabb folyamat, ilyenkor nem szükséges a fokhagymát aprítani. Amikor a fokhagyma levesben fő, elég ideje van arra, hogy átadja az ízét. Azért, hogy megfelelően érvényesüljön az aromája, törd meg a gerezdeket, mielőtt beleteszed a vízbe, és mikor tálalod, vedd ki belőle.
Szeleteld a fokhagymát
A hirtelensült ételekhez és az egylábasos tésztákhoz szeletelj. A szeletelt fokhagymát olívaolajon vagy vajon karamellizáld, így tedd az ételre. Az is jó megoldás, ha azt az olajat, amelyben a fokhagymát sütötted, felhasználod a tésztához vagy a rizshez. Ez a fokhagymás rizs például így készült.
Reszeld a fokhagymát
Pácokhoz és salátákhoz finom lyukú reszelőn reszeld le a fokhagymát. Ezzel a módszerrel erőteljes lesz az íze, de megégetni is könnyű.
Egészben is tökéletes
Teljesen más ízt ad az ételeknek, ha egészben hagyod a fokhagymát. Ilyenkor a kénvegyületek nem szabadulnak ki, így az egész fokhagyma enyhén édes ízű lesz. Amikor összenyomod, akkor pedig csak egy kevés kén szabadul fel, így kicsit erőteljesebb ízt fogsz kapni. Ugyanezt a hatást éred el, ha durvára vágod fel.
Ha úgy érzed, hogy intenzívebb vagy épp ellenkezőleg, kevésbé erőteljes ízt szeretnél érezni az ételben, akkor nyugodtan változtasd meg a receptet és kísérletezz.
Fotó: Getty Images