Mikor kell reszelt és egész fokhagymát használni? Attól függ, mi készül belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az aprócska fokhagymagerezdet több módon lehet felszeletelni, mindegyik technikával más lesz a zamata, nem mindegy, hogy kerül a húsgolyóba vagy a raguba.
Az intenzív aromával bíró fokhagyma a magyar konyha lelke, jót tesz az ételekkel és még egészséges is.
A fokhagyma igazi ízbomba, zamata több módon előcsalogatható, de nem mindegy, miként készíted elő, és hogy nyersen vagy főzve használod. Áldásos tulajdonságai nyersen alkalmazva érvényesülnek a leginkább, igaz, úgy nem sűrűn fogyasztjuk. Hő hatására a fokhagymában található illóolaj felszabadul, még intenzívebb lesz az íze, azonban óvatosan kell vele bánni, mert könnyen megéghet olajon pirítva, akkor pedig keserű lesz.
Egészben
Húslevesbe bátran beledobhatod az egész, megtört gerezdeket, de készíthetsz konfitált fokhagymát is. A konfitált fokhagyma sokoldalú csemege, kenhető kenyérre, készülhet belőle fűszervaj, de még a krumplipürét is varázslatosabbá teszi. Az egész gerezdeket házi ízesített olaj készítésénél is kipróbálhatod.
Nem csak a gerezdekkel dolgozhatsz, akár az egész fejet is egyben hagyhatod: a héjával együtt csomagold alufóliába és rakd 180 fokosra előmelegített sütőbe, 40 perc alatt süsd vajpuhára. Az elkészült sült fokhagymát vágd félbe és nyomd ki a héjából. A sült fokhagyma egyszerűen kenyérre kenve is nagyot üt, de sűrítésre is használhatod, például zöldbabfőzeléknél. Az íze édeskés, az állaga krémes lesz.
Reszelve
A fokhagymát reszelve add röszti masszájához, szuperül érvényesül így a zamata. Fasírthoz és húsgolyóhoz is így keverd, sokkal jobban érezteti így az erejét. A zsenge, tavaszi fokhagymának sokkal gyengébb a zamata, ezért nyersen salátához is adhatod, próbáld ki paradicsomos vagy tzatziki salátához keverve.
Zúzva
Fokhagymanyomóval préselve kiválóan illik szószokhoz és pácokhoz. Főzés során húsos ételekhez is így érdemes hozzáadni.
Finomra vágva
Finomra aprítva olyan ételekbe szokás keverni, melyekben nem szükséges, hogy domináljon a zamata, ilyen fogás a pörkölt. A finomra vágott fokhagymát mindig óvatosan pirítsd az olajon, mert nagyon gyorsan megég, és akkor keserű lesz a zamata.
Szeletelve
Vékonyan szeletelve remekül érvényesül olasz ételekben, a legjobb, ha a paradicsomos mártásokhoz így kevered. Az ázsiai receptekben is így javasolják, kedvelt készítési technika, hogy a fokhagymaszeleteket olajon aranyszínűre pirítják, épp csak addig, amíg picit sült íze lesz.
Te hogy pucolod a fokhagymát? Korábbi cikkünkben 3 technikát mutatunk, melyeket érdemes kipróbálni.
Fotók: Getty Images