Így melegítsd újra a maradék főtt tésztát: bevált módszereket mutatunk

tésztaételke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta a rohanós hétköznapok megmentője, de nagyon ritka, hogy pontosan eltalálja az ember a kellő mennyiséget, így nagy eséllyel több tészta marad, mint amennyi elfogy egy étkezés során.

A tésztát csak szeretni lehet, hiszen attól függően, hogy milyen szószt teszel rá, még a legválogatósabbak is megtalálják a nekik tetsző kombinációt. Sokszor egy egyszerű, paradicsomos, fokhagymás variáció is tökéletes lehet, főleg, ha még friss bazsalikommal is ízesíted. Az alapanyagokon múlik minden, igyekezz a legjobb minőséget választani. A tészta igazi kényelmi fogás, csak az éhséged és a kreativitásod szab határt neki, milyen szósszal készíted el, hiszen a legtöbb legfeljebb fél óra alatt készen van. 

A tészta főzése is egyszerű, csak a csomagoláson lévő utasítást kell betartani. Ami fontos, hogy mindig al dentére, vagyis fogkeményre főzd, nemcsak azért, mert így kell, hanem mert így lesz a legfinomabb. Gondolom, te sem szereted az összetapadt, ragacsos tésztát, így tényleg figyeld, akár kóstold meg a tésztát főzés közben, ha nem vagy biztos.

tésztafőzike álló

Ha megfőtt, a főzővizét ne öntsd ki, mert mártások sűrítésére, de még a növények öntözésére is felhasználhatod a sós levet. Amikor pedig befejezted az étkezést, és látod, hogy megint nem sikerült eltalálnod a kellő mennyiséget, akkor se keseredj el, mert nem kell kidobnod, néhány módszerrel újramelegítheted. Arra figyelj, hogy légmentesen zárható dobozban legfeljebb 3-4 napig tárolhatod a hűtőben, ha kint hagyod, megkeményedik, megszárad. 

Főzd meg újra

Ez a módszer csak akkor működik, ha a tésztát és a tésztaszószt nem keverted össze tálalás előtt. Először forralj fel egy fazékban vizet és sózd meg alaposan. Szedd a maradék tésztát egy hőálló szűrőedénybe, és óvatosan tedd a szűrőt a vízbe nagyjából egy percre, hogy a tészta fel tudjon melegedni. Ekkor vedd ki a szűrőt, és máris tálalhatod a tésztát. 

spagetti leszűrés álló

Melegítsd fel a tűzhelyen

Ez egy viszonylag gyors módszer akkor is, ha üres, és akkor is, ha szószos tésztát szeretnél melegíteni. Önts egy kevés olajat egy serpenyőbe, és közepes lángon melegítsd fel. Add hozzá a tésztát, és időnként átforgatva melegítsd át rajta. Fontos, hogy ne hagyd magára, mert könnyen odakap. 

Süsd meg

Ha a tésztát már összekeverted a szósszal, és úgy maradt meg, akkor sütőben melegítsd újra. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, tedd bele a tésztát egy hőálló tálba, takard le alufóliával, és süsd meg 15-20 perc alatt. Így a teteje is kicsit ropogósabb textúrát kap. Ha fel akarod dobni, akkor szórd meg a tetejét sajttal, és fólia nélkül is pirítsd néhány percig. Ahhoz, hogy biztosan ne száradjon ki az étel, önthetsz az edénybe egy kevés vizet vagy alaplevet is melegítés előtt. 

lasagne állóka

Melegítsd mikróban

Ha ez az egyetlen lehetőséged, akkor nyugodtan használd a mikrót. Tedd a tésztát egy mikrózható edénybe, és önts hozzá egy nagyon kevés vizet. Így se összeragadni, se kiszáradni nem fog a tészta. Takard le az edényt, és melegítsd erősebb fokozaton 1-1,5 percig, majd vedd ki, és kóstold meg, hogy elég meleg-e. Ha még nem jó, akkor 20 másodpercekre tedd vissza addig, amíg el nem éri a megfelelő hőmérsékletet. Érdemes minden kivételnél átkeverni, hogy ne ragadjon össze a tészta. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük