Túl sok lett a főtt tojás? Mutatjuk, hogy tárold és használd fel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tápláló fehérjebomba egészséges és finom, de veszélyes is lehet, ha rosszul tárolod, a szalmonellafertőzés pedig nem gyerekjáték.
A D-vitaminban gazdag tojást mindennap érdemes lenne fogyasztani, hisz finom és energiabomba napindítókat készíthetsz belőle. Azt azonban nem árt észben tartani, hogy a tojás veszélyes alapanyag, könnyen telepedik meg rajta a szalmonella és más baktériumok. A nyers tojás tárolására is oda kell figyelni, ha azonban főve marad rád, akkor legyél még elővigyázatosabb.
A húsvét egyet jelent a nagy mennyiségben készült tojásos finomságokkal. Ilyenkor nagy fazékban fő a keménytojás, biztos, hogy kerül az asztalra tojáskrém vagy tojássaláta, de fasírttöltelékben is helyet kaphat. Tojásból érdemes mindig annyit főzni, amennyi elfogy, így elkerülöd a pazarlást, ha azonban mégis túlszámoltad magad, ne pánikolj, mutatjuk, miként tudod a legjobban tárolni.
A hűtőben egy hétig is bírja
A főtt tojást a hűtőben tárolhatod a legbiztonságosabban. Mivel érzékeny alapanyag, nagyon fontos az időzítés. Főzés után várd meg, míg kihűl, vagy hűtsd ki hideg vízben, utána azonnal helyezd a jégszekrénybe. A legjobb, ha a héjában hagyod, így egy hétig tárolhatod, ha azonban megpucolva teszed el, akkor csak 4-5 napig bírja.
A megpucolt tojásokat jól zárható zacskóban vagy dobozban tedd el, mivel a tojás magába szívja más élelmiszerek szagát, ezért nagyon fontos, hogy elkülönítve tárold.
Tartósítsd ecettel
Az ecetben eltett tojás két hónapig is bírja, persze, ha felbontod a finomságot rejtő csatos üveget, akkor 1-2 napon belül tanácsos elfogyasztani. Felbontás után mindenképpen hűtőben tárold a tojást.
Az ecetes tartósítás többféle módon történhet, egyes megoldásokkal különlegesebb színű és ízű lesz a keménytojás. Az alaprecept a következő: sterilizálj egy üveget, amelyben kényelmesen elfér a tojás. A kihűlt tojást pucold meg, majd helyezd az üvegbe. Közben készítsd el az oldatot, ami víz és ecet 1:1 arányú keveréke. Az ecetes vízbe ízlés szerint tegyél fokhagymagerezdeket és szemes borsot, forrald fel, majd miután kihűlt, öntsd a tojásra és zárd le az üveget.
Ha igazán különleges formában szeretnéd eltenni a tojást, akkor céklával együtt is elrakhatod, vagy használd a cékla főzővizét, úgy a tojásfehérje a cékla színét ölti magára.
Az ízekre is gondolj, rakj a tojás mellé akár egzotikus, akár pikáns fűszereket, de az ecettel is kísérletezhetsz, próbáld rizs- vagy almaecettel, úgy igazán különleges csemegét tehetsz el a kamrád polcára.
Mi készüljön belőle?
A főtt tojás magában is kiváló, fogyaszd reggelire pirítós mellé, szórj rá egy kis sót, de bátran teheted salátákba, vagy készíts belőle tojáskrémet, kaszinótojást. Reszelve vagy felkarikázva szendvicsekbe is kerülhet, egybefasírt-tölteléknek is tökéletes, és persze a magyar konyha kedvencében, a rakott krumpliban is biztos helye van.
Korábbi cikkeinkből kiderül, hogy lehet könnyedén megpucolni a tojást, és arra is választ kapsz, meg kell-e mosni használat előtt.
Fotók: Getty Images