![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Túl sok lett a főtt tojás? Mutatjuk, hogy tárold és használd fel
![tfcover](https://kep.index.hu/1/0/4195/41959/419590/41959002_3202908_aa24d283517908a631dbfb9111323a0f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tápláló fehérjebomba egészséges és finom, de veszélyes is lehet, ha rosszul tárolod, a szalmonellafertőzés pedig nem gyerekjáték.
A D-vitaminban gazdag tojást mindennap érdemes lenne fogyasztani, hisz finom és energiabomba napindítókat készíthetsz belőle. Azt azonban nem árt észben tartani, hogy a tojás veszélyes alapanyag, könnyen telepedik meg rajta a szalmonella és más baktériumok. A nyers tojás tárolására is oda kell figyelni, ha azonban főve marad rád, akkor legyél még elővigyázatosabb.
A húsvét egyet jelent a nagy mennyiségben készült tojásos finomságokkal. Ilyenkor nagy fazékban fő a keménytojás, biztos, hogy kerül az asztalra tojáskrém vagy tojássaláta, de fasírttöltelékben is helyet kaphat. Tojásból érdemes mindig annyit főzni, amennyi elfogy, így elkerülöd a pazarlást, ha azonban mégis túlszámoltad magad, ne pánikolj, mutatjuk, miként tudod a legjobban tárolni.
A hűtőben egy hétig is bírja
A főtt tojást a hűtőben tárolhatod a legbiztonságosabban. Mivel érzékeny alapanyag, nagyon fontos az időzítés. Főzés után várd meg, míg kihűl, vagy hűtsd ki hideg vízben, utána azonnal helyezd a jégszekrénybe. A legjobb, ha a héjában hagyod, így egy hétig tárolhatod, ha azonban megpucolva teszed el, akkor csak 4-5 napig bírja.
![ftct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4195/41959/419590/41959036_d20d855bef6fbcd560cb10aed90a5c08_wm.jpg)
A megpucolt tojásokat jól zárható zacskóban vagy dobozban tedd el, mivel a tojás magába szívja más élelmiszerek szagát, ezért nagyon fontos, hogy elkülönítve tárold.
Tartósítsd ecettel
Az ecetben eltett tojás két hónapig is bírja, persze, ha felbontod a finomságot rejtő csatos üveget, akkor 1-2 napon belül tanácsos elfogyasztani. Felbontás után mindenképpen hűtőben tárold a tojást.
Az ecetes tartósítás többféle módon történhet, egyes megoldásokkal különlegesebb színű és ízű lesz a keménytojás. Az alaprecept a következő: sterilizálj egy üveget, amelyben kényelmesen elfér a tojás. A kihűlt tojást pucold meg, majd helyezd az üvegbe. Közben készítsd el az oldatot, ami víz és ecet 1:1 arányú keveréke. Az ecetes vízbe ízlés szerint tegyél fokhagymagerezdeket és szemes borsot, forrald fel, majd miután kihűlt, öntsd a tojásra és zárd le az üveget.
Ha igazán különleges formában szeretnéd eltenni a tojást, akkor céklával együtt is elrakhatod, vagy használd a cékla főzővizét, úgy a tojásfehérje a cékla színét ölti magára.
![ftct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4195/41958/419588/41958820_c1a8515d3fcd838fd34c42353157a42c_wm.jpg)
Az ízekre is gondolj, rakj a tojás mellé akár egzotikus, akár pikáns fűszereket, de az ecettel is kísérletezhetsz, próbáld rizs- vagy almaecettel, úgy igazán különleges csemegét tehetsz el a kamrád polcára.
Mi készüljön belőle?
A főtt tojás magában is kiváló, fogyaszd reggelire pirítós mellé, szórj rá egy kis sót, de bátran teheted salátákba, vagy készíts belőle tojáskrémet, kaszinótojást. Reszelve vagy felkarikázva szendvicsekbe is kerülhet, egybefasírt-tölteléknek is tökéletes, és persze a magyar konyha kedvencében, a rakott krumpliban is biztos helye van.
Korábbi cikkeinkből kiderül, hogy lehet könnyedén megpucolni a tojást, és arra is választ kapsz, meg kell-e mosni használat előtt.
Fotók: Getty Images