
4 meglepő tipp, mire használható a hagyma héja: zero waste a konyhában

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Álomszép citromos, túrókrémes torta: sütés nélkül készül
Ropogós

Sűrű, szaftos paradicsomos-padlizsános ragu: gyors, könnyed nyári ebéd

Hűsítő, nyári szedres milkshake: pillanatok alatt kész

Kovászos uborka ropogós bundában: a nyár legőrültebb receptje

Nyári, kapros töltött káposzta: paradicsomos szószban fő puhára

4 meglepő tipp, mire használható a hagyma héja: zero waste a konyhában
A hagyma héja nem szemét, rengeteg mindenre használhatod, szuper természetes ételszínező, ízesítésnél is jól jön, és a kertben is hasznát veheted.
A hagyma kötelező minden háztartásban, a legtöbb ételnek, különösen a magyar konyha kiválóságainak a lelke.
A hagyma a népgyógyászatban is fontos szerepet tölt be, rengeteg nyavalya ellen hasznos, a náthás szezon idején a hagymából készült gyógytea igazi csodaszer. A zöldség héját a többség gondolkodás nélkül a kukába hajítja, bezzeg a szépkorúak már sokkal megfontoltabbak! A nagymamák, ha tehetik, még mindig félreteszik a csípős fejek ruháját, hisz bőven lehet még mire használni.
Természetes ételszínezék
Gondolj csak bele, ha épp húslevest készítesz, a hagyma a héjával együtt kerül bele. Miért is? Mert a héja hozzájárul a szép aranyló színhez, amitől ellenállhatatlan az ikonikus fogás. Már csak ezért is érdemes félretenned. De ne csak a hagyma héját tedd félre, hanem az egyéb zöldséghulladékokat is, hisz készíthetsz a maradékból alaplét, amit főzés során használhatsz.

A hagyma héját a rizs, tojás vagy a tészta főzővizébe is beledobhatod, mert szép karamellás színt ad az ételeknek, és ízben is érezteti magát.
Gyógytea
A hagyma immunerősítő zöldség, amelyből készíthetsz teát, ami a légúti megbetegedések idején igazi áldás a legyengült szervezet számára. A hagymatea készülhet a zöldség húsából és héjából is, amit citrommal és mézzel ízesíthetsz.

Kertbe vele
A hagymahéj mehet a komposztba, jó hatással lesz a talajra. Véd a kártevők ellen, és segíti a növények fejlődését, növekedését.
Készíts belőle házi fűszerport
Ha már belejöttél a hagymamágiába, akkor a végére tartogatva jöhet a kedvenc hagymahéj-felhasználásom. Az aranyló héjat érdemes szárítani, majd porrá őrölni, így valami csoda kerül a tarsolyodba. Hogy még ízletesebb legyen ez a házi fűszer, a hagymahéj mellé száríts fokhagymahéjat is, így a kettőt porrá őrölve rejtsd üvegbe.
A házi fűszer légmentesen tárolva hónapokig eláll, és rengeteg étel ízesítésénél alkalmazhatod. Hintsd levesbe, pörköltbe, raguba, vagy add chipshez, pop-cornhoz. Ettől a fűszerkeveréktől minden étel sokkal mélyebb ízvilágot kap, ha kipróbálod, biztos, hogy a kedvenced lesz.
Fotók: Getty Images