Halpucolás mesterfokon: így lesz pikkelymentes az ünnepi hal

cover hal
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hal pucolása nem tartozik a kedvenc konyhai mozzanatok közé, most megmutatjuk, hogyan válhat mégis rutinná.

A hal fogyasztása bizonyítottan egészséges és ajánlott is, azonban egy finom halas étel elkészítéséhez néha be kell mocskolnunk a kezünket.

Ahhoz, hogy a friss halból fogás készülhessen, ha csak nem vesszük meg már eleve tisztítva, úgy ezt nekünk kell megtennünk. 

A pikkelyezés művészete

A hal megtisztítása a megfelelő eszközzel és technikával egyáltalán nem lehetetlen. A pikkelyek eltávolításának módja és eszközei mindig a hal méretétől függenek. 

pikkely

A megfelelő eszköz kiválasztása

A filézőkést, vagy az erre kifejlesztett, speciális pucolóeszközt, mindig annak alapján válaszd ki, hogy mekkora a pucolásra váró hal. 

Aki ért a halakhoz, és gyakorta dolgozik velük, annak nem kérdés, hogy a filézőkés fog jobban kézre állni. 

Ugyanakkor létezik egy erre a feladatra kitalált, két oldalon bordázott, pikkelyezőkés is, amiről viszont nehéz eldönteni, hogy a mestereknek vagy éppen a lustábbaknak fejlesztették-e ki, mindenesetre ezt is érdemes kipróbálni. 

filezo

Kisebb halakhoz elegendő egy kisebb hámozókés is. Viszont, ha egy 3 kg-os ponttyal akarsz megküzdeni, ott nemcsak nagyobb késre, de más mozdulatsorra lesz szükséged.

A technika

A hal pikkelyezésének többféle módja van. Az egyik – ami kisebb halakhoz ideális, mint például a keszeg vagy a kárász –, amikor a pikkelynövés irányával ellentétesen elkezded húzni a kést a halon. Ez egy kaparásos technika, amivel a kisebb halakat szuperül meg tudod pucolni, hiszen nincs még akkora pikkelyük, mint például egy 5-10 kg-os pontynak. 

ponty2

Nagyobb halak esetében viszont – ilyen a ponty és az amur –, amikor már maga a pikkely is 2-3 cm-es nagyságú, egészen más technikát érdemes alkalmazni. 

Ilyenkor a pikkelyezést a hal farkának végétől kezdjük el úgy, hogy egy pici bemetszést ejtesz a pikkely alatt, majd ezt megismételed a hal hátánál és hasánál is.

Az úgynevezett alányeséssel ugyanis a pikkelytáskákat vághatod el, amik a pikkelyek és a bőrfelület között vannak. Ez lényegében egy hártya, ami a pikkelyeket tartja. És ha elég ügyes kezed van, a bemetszéseknél bele tudod dugni az ujjadat a nyílásokba, és akár kézzel is le tudod választani a pikkelytáskákat a hal húsáról.

Ezt a technikát a MA-HAL videója szemlélteti a legjobban:

Ha elkerülnéd, hogy a konyha pikkelyekben ússzon, készíts elő egy, a hal méretével arányos vágódeszkát, és erre tegyél rá egy akkora kukazsákot, amelybe kényelmesen belefér a hal, és neked is lesz mozgástered a pikkelyezéshez.

Ezzel a kis kiegészítővel megakadályozható, hogy pucoláskor a pikkelyek mindenfelé repüljenek és ellepjék a konyhát. 

Sose használj házilag barkácsolt halpucolót, mert azzal csak felesleges sérülést okozhatsz magadnak!

Forrás: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon