Hogyan tárold a házi süteményt? Ahányféle tészta, annyi módszert mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A különböző ételekből, süteményekből a legtöbbször több készül, mint amennyit a család meg tud enni. Ilyenkor pár napig még csipegetheted a maradékokat, de szerencsére sok mindent le is tudsz fagyasztani, akár a házi édességeket is.
Meg lehet őrizni a vasárnapi ebédből maradt torta vagy sütemény ízét a hétköznapokra? A különböző típusú süteményeket más módszerrel tárolhatod, de akár le is fagyaszthatod, nem kell se napokig enni, se kidobni. Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, a sütiket még több nappal az elkészültük után is élvezheted. Ha pitét sütsz és nem fogy el, nyugodtan elteheted pár napig, ha megfelelően tárolod, ugyanolyan lesz, mint frissen.
Az, hogy meddig áll el egy sütemény, függ a típusától és attól is, hogy van-e benne krém. A kekszek megfelelő dobozban tárolva akár hetekig is ugyanolyan frissek maradnak, de egy vajas, tejszínes krémmel töltött tortát legfeljebb néhány napig tarthatsz, akkor is szigorúan a hűtőszekrényben.
A szabad levegő az ételek, így a sütemények egyik legnagyobb ellensége. Ha elöl hagyod őket, viszonylag gyorsan elveszítik finom ízüket, állagukat és hamar ki is száradnak. Ezért az édességeket - a fajtájuktól függően - szobahőmérsékleten is valamilyen lezárt edényben vagy letakarva kell tárolni, de ha hűtőben tartod, akkor is mindenképpen jól le kell fedni. Érdemes sorra venni a különféle típusú sütik eltarthatósági módját.
Piték és egyéb omlós tésztájú sütemények
Ezeket a süteményeket szobahőmérsékleten legfeljebb 3 napig lehet eltartani, utána a töltelék, például a lekvár íze megváltozhat, nem lesz kellemes. Ha a pite vajas vagy tejszínes krémmel van töltve, akkor inkább tartsd hűtőszekrényben és a tálalás előtt fél órával vedd ki. Nyáron a lekváros sütiket is tartsd a biztonság kedvéért hűtőben.
Fánkok, muffinok és különböző kovásszal készült édességek
A fánkokat, muffinokat és a piskótákat a legjobb, ha sütitartó búra alatt tárolod, mindig szobahőmérsékleten. Ha nincs ilyened, akkor a kovásszal készült süteményeket tarthatod - természetesen kikapcsolt állapotú - sütőben. Mindkét esetben maximum 4 napig tárolhatod így őket. Nyáron inkább tedd őket a hűtőbe a legalsó polcra, hogy a meleg ne szárítsa ki a tésztájukat.
Sajttorta, tiramisu és egyéb krémes desszertek
Ezek a süteményeket kizárólag hűtőszekrényben szabad tárolni. Ezen a hőmérsékleten is csak 2-3 napig tarthatod őket, különben elvesztik eredeti ízüket és állagukat.
Fagyitorták
A fagylalttortákat mélyhűtőben akár 30 napig is eltarthatod, semmi bajuk nem lesz. Ahhoz, hogy jól érvényesüljön az ízük, tálalás előtt 5-6 perccel vedd ki őket a mélyhűtőből.
Kekszek
Szerezz be egy süteményesdobozt vagy üvegtartályt, amely légmentesen zárható: így egy hétig megőrizheted a száraz sütiket. Ha van bennük töltelék, akkor is így tárold, de legfeljebb 3 napig teheted el.
Panettone, briós
A panettone úgy marad friss, ha lezárt kenyereszsákban vagy az eredeti csomagolásában - lezárva - tartod. A brióst teheted sütitartó búra alá is. Ha mégis kicsit száraznak érzed a tésztájukat, pár percre tedd őket mikróba, hogy felfrissüljenek.
A süteménytészták egy része fagyasztható
Ha a nyers tészta lett sok, akkor sem kell aggódnod, egy részüket le tudod fagyasztani és később megsütni. A linzer- és egyéb vajas tésztákat gond nélkül, folpackba csomagolva beteheted a mélyhűtőbe. A nyers tésztát feldolgozás előtt kicsit hamarabb vedd ki, mintha csak a hűtőben pihentetted volna.
A linzert egyébként sütés után is lefagyaszthatod. A kelt tésztákat félig megkelve, töltelékkel együtt, egyenként csomagolva teheted a mélyhűtőbe, de sütés előtt hagyd őket felengedni. Sütés után is lefagyaszthatod a kelt tésztát, de például a piskótát csak megsütött állapotában teheted a mélyhűtőbe.
Fotó: Getty Images