![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogy áll el jó sokáig a citrom? Feszes marad a héja és nem punnyad meg a húsa
![citrom cover](https://kep.index.hu/1/0/3328/33282/332826/33282636_2550244_c49f8452ca729cc24ebfc58026d4269f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem csak, hogy tele van C-vitaminnal, de a limonádé, tea és sütemények alapanyaga is a citrom, amelyet minden nap használunk otthon.
A citromot, ezt a vidám, sárga és savanykás gyümölcsöt italokban, ételekben és süteményekben használjuk. Mivel a citrusfélék tele vannak vízzel, ha egy-két héten belül nem használják fel őket, hajlamosak kiszáradni és a héjuk megfakul. Megfelelő odafigyeléssel a citrom eltarthatóságát is növelhetjük.
A citrom sokszor akkor is megpenészedik, ha hűtőben tároljuk, így szinte kihívásnak tűnik, hogy viszonylag sokáig frissen tartsuk. Néhány trükkel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságukat.
Tartsuk hűtőszekrényben
A citrom frissen tartásának legjobb módja, ha szobahőmérséklet helyett hűtőszekrényben tároljuk. Ha fénytől és hőtől védett helyen tartjuk, akkor a citrom körülbelül egy hétig áll el. Ha nem szeretnénk azonnal kifacsarni, akkor ne vágjuk szét a citromokat, hanem tartsuk őket egészben a hűtőszekrényben. Tegyük őket zárható műanyag zacskóba a hűtőszekrény középső polcára, vigyázva, hogy ne nyomódjanak meg. Abban az esetben, ha már felvágtuk a citromot, csomagoljuk be folpackba és úgy tegyük a hűtőszekrénybe. Így nem veszíti el a nedvességtartalmát és 3 napig biztosan eltartható.
A citromot se egészben, se félbevágva ne fagyasszuk. Ha mégis fagyasztóban szeretnénk frissen tartani, akkor szeleteljük fel és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Figyeljünk, hogy ne érjenek össze a szeletek. Ha megfagytak, tegyük őket műanyag zacskóba, később felhasználhatjuk italok ízesítésére.
A citromhéj megmentése
A citrom héja is sok édesség alapanyaga, ha jó minőségű, kezeletlen gyümölcsöt veszünk, a héját lereszelve is bátran használjuk. Ha a citromunk ki is száradt, a héját még akkor is tudjuk hasznosítani. Csak két jól zárható üvegre van szükségünk, egy nagyobbra és egy kisebbre.
Először alaposan mossuk meg a citromokat folyóvízzel, majd szárítsuk meg. A héjukat vágjuk be négy oldalon, de ne vágjuk el teljesen. Egy üvegedényt sterilizáljunk forrásban lévő vízzel, majd szárítsuk meg. Az aljára szórjunk nagy szemű sót és a citromokat forgassuk meg benne. Tegyük bele a többi citromot is az üvegbe, majd a tetejére is szórjunk sót. Az edényt zárjuk le légmentesen, majd tartsuk hűvös, sötét helyen 10 napig. Ha eltelt a 10 nap, vegyük ki a citromokat az edényből, töröljük le róluk a sót, majd tegyük őket egyenként kisebb üvegekbe és öntsük rájuk olívaolajat. Tegyük a spájzba 12 napra. Ezután betehetjük az üveget a fagyasztóba, így a citromhéj hosszú ideig megőrzi a frissességét.
Citromlé frissen tartása
A facsart citromlevet is el tudjuk tenni megfelelő módszerrel. A frissen facsart citromlé 3-4 napig tárolható a hűtőszekrényben anélkül, hogy megromlana. A citromlevet le is fagyaszthatjuk úgy, hogy belefacsarjuk egy műanyag- vagy jégkockatartóba, majd így tesszük a fagyasztóba. Amikor fel szeretnénk használni, csak olvasszuk ki.
Fotó: Getty Images