Tuti tippek a káposzta darabolásához: ezzel a gyalut is elfelejtheted
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan káposztát darabolni: az sem mindegy, hogyan vágod félbe a káposztafejet.
A káposzta darabolása nem nagy ördöngösség, de mégis sok időt képes elvenni az étel előkészítéséből. Ellenben ha ismered a megfelelő trükköket, akkor az egészséges és finom zöldség nem fog többé ki rajtad: saláták, levesek, főzelékek sokszínű alapanyaga lehet.
Egy szép, nagy fej káposzta elsőre ijesztőnek tűnhet, és ha te is elakadtál már abban, hogy hol ejtsd rajta az első vágást, akkor olvass tovább.
Első lépés: cikkelyek kialakítása
A káposzta negyed cikkelyekre vágása a végső célod is lehet, de az első lépés is a további darabolásban. Ez a mozzanat abban segít, hogy az egész káposztából több kisebb, könnyebben kezelhető darabot kapj.
- Szedd le a külső sérült, elszíneződött vagy erősebb leveleket, és a maradékról öblítsd le a szennyeződéseket.
- Egy éles késsel először vágd félbe a káposztát a tengelye, azaz a torzsája mentén.
- Az így létrejött feleket ismét vágd félbe, hogy négy egyforma negyedet kapj.
Így vágj kockákat
Ha kockázni szeretnéd a káposztát, akkor folytasd a cikkelyek felezését.
- Helyezd a negyed cikkelyt vágással lefele egy vágódeszkára.
- Vágd ki a torzsákat.
- Addig folytasd a cikkelyek felezését, amíg 2-3 cm-es szeleteket kapsz.
- A szeleteket vágd szabályos kockákra.
Ezt a vágási módot főként leveseknél, pörkölteknél használd, mint ez a lucskos káposzta vagy ez az egzotikus káposztás csicseriborsó-pörkölt.
Így vágj vékony csíkokat
Ebben az esetben is a negyedektől indulj tovább.
- Helyezd a negyed cikkelyt vágással lefele egy vágódeszkára.
- Egy határozott mozdulattal vágd ki a torzsáját.
- Keresztirányban vágd vékony csíkokra a káposztát, a hegyes végétől haladva abba az irányba, ahonnan kivágtad a torzsát.
Érdekesebb, hosszabb csíkokhoz keresztirány helyett hosszában kezdd el felvágni a negyedeket. A csíkozást a legjobb, ha a következő ételek elkészítésénél alkalmazod: székelykáposzta, káposztás tészta, káposztás rétes, zöldséges káposztaleves, amerikai káposztasaláta, azaz coleslaw vagy ez az egzotikus mogyorós káposztasaláta.
Fotók: Getty Images