Így készül a klasszikus káposztás tészta: a tetejére cukor is kerül

Kaposztas-teszta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus retró fogás ma is ugyanolyan jólesik: főleg akkor, ha ezt a receptet használod hozzá.

A káposztás tészta, vagy ahogy felénk nevezik, laska, gyerekkorom egyik nagy kedvence, és valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül. Rendszeres visszatérőnek számított, azonban igazán csak felnőttként kezdtem el értékelni: kevés hozzávalós, olcsó és gyors fogás, és ha egyszerre túl nagy adag készül a káposztából, akkor a lefagyasztást, majd felmelegítést is jól viseli. 

Bár végtelenül egyszerű a receptje, az elkészítésében van néhány kötelező lépés, amelyek nélkül nem lesz az igazi a végeredmény. Az egyik ilyen a káposzta mennyisége. Nincsen lehangolóbb egy olyan káposztás tésztánál, amelyben nagyítóval kell keresni a káposztát. Ezért ne sajnáld ki az ételből, és ne ijedj meg, ha nyers formában rengetegnek tűnik a megadott mennyiség: párolás közben a negyedére fog összeesni.

A másik lépés a cukor. És itt nem a cukorszórásra gondolok, bár szerintem azt is bűn kihagyni a tészta tetejéről. Már párolás közben is szórj a káposztára egy kis mennyiséget, hiszen kellemesen megpirul, és enyhén karamelles ízt kölcsönöz az ételnek.

Sok recepttel találkoztam, amelyek hagymát javasolnak ehhez a fogáshoz. A hagyományos káposztás tészta azonban anélkül készül, a hagyma csak elnyomná a káposzta egyedi aromáját.

Klasszikus káposztás tészta

Kaposztas-teszta

Hozzávalók 5 személyre

  • 2 kg káposzta
  • 1 dl olaj
  • 1 tk
  • 1 ek cukor
  • 2 tk frissen őrölt bors
  • 500 g fodros kocka
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát egy éles késsel vágjuk vékony csíkokra, ennek hiányában gyaluljuk le. Tegyük egy keverőtálba, enyhén sózzuk le, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. 

Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olajjal, és dobjuk rá a káposztát. Sózzuk meg, vegyük a hőfokot alacsonyra, fedjük le, és időnkénti átkeverés mellett pároljuk 30 percig. Szórjuk rá a cukrot, vegyük közepesre a hőfokot, és 5-10 perc alatt pirítsuk a káposztát aranybarnára. 

Amikor megpuhult, keverjük bele a borsot.

Közben főzzük meg a tésztát a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le, és forgassuk a káposztához.

Frissen őrölt borssal és cukorszórással kínáljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük