Így készül a klasszikus káposztás tészta: a tetejére cukor is kerül

Kaposztas-teszta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus retró fogás ma is ugyanolyan jólesik: főleg akkor, ha ezt a receptet használod hozzá.

A káposztás tészta, vagy ahogy felénk nevezik, laska, gyerekkorom egyik nagy kedvence, és valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül. Rendszeres visszatérőnek számított, azonban igazán csak felnőttként kezdtem el értékelni: kevés hozzávalós, olcsó és gyors fogás, és ha egyszerre túl nagy adag készül a káposztából, akkor a lefagyasztást, majd felmelegítést is jól viseli. 

Bár végtelenül egyszerű a receptje, az elkészítésében van néhány kötelező lépés, amelyek nélkül nem lesz az igazi a végeredmény. Az egyik ilyen a káposzta mennyisége. Nincsen lehangolóbb egy olyan káposztás tésztánál, amelyben nagyítóval kell keresni a káposztát. Ezért ne sajnáld ki az ételből, és ne ijedj meg, ha nyers formában rengetegnek tűnik a megadott mennyiség: párolás közben a negyedére fog összeesni.

A másik lépés a cukor. És itt nem a cukorszórásra gondolok, bár szerintem azt is bűn kihagyni a tészta tetejéről. Már párolás közben is szórj a káposztára egy kis mennyiséget, hiszen kellemesen megpirul, és enyhén karamelles ízt kölcsönöz az ételnek.

Sok recepttel találkoztam, amelyek hagymát javasolnak ehhez a fogáshoz. A hagyományos káposztás tészta azonban anélkül készül, a hagyma csak elnyomná a káposzta egyedi aromáját.

Klasszikus káposztás tészta

Kaposztas-teszta

Hozzávalók 5 személyre

  • 2 kg káposzta
  • 1 dl olaj
  • 1 tk
  • 1 ek cukor
  • 2 tk frissen őrölt bors
  • 500 g fodros kocka
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát egy éles késsel vágjuk vékony csíkokra, ennek hiányában gyaluljuk le. Tegyük egy keverőtálba, enyhén sózzuk le, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután alaposan nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. 

Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olajjal, és dobjuk rá a káposztát. Sózzuk meg, vegyük a hőfokot alacsonyra, fedjük le, és időnkénti átkeverés mellett pároljuk 30 percig. Szórjuk rá a cukrot, vegyük közepesre a hőfokot, és 5-10 perc alatt pirítsuk a káposztát aranybarnára. 

Amikor megpuhult, keverjük bele a borsot.

Közben főzzük meg a tésztát a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le, és forgassuk a káposztához.

Frissen őrölt borssal és cukorszórással kínáljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük